Home Blogs Waarom je nu op zoek moet gaan naar een bouwgrond

Waarom je nu op zoek moet gaan naar een bouwgrond

Huizen ter plaatse bezoeken zit er niet in, tegenwoordig. Grond voor nieuwbouw daarentegen, daar staat helemaal geen rem op. Al het papierwerk kan digitaal en er zijn in deze crisistijden zelfs een paar voordelen aan verbonden.

Vlak vóór de coronacrasis kwam het Vlaams Departement Omgeving naar buiten met de cijfers: er zijn nog meer dan 280.000 percelen in Vlaanderen waar we een huis op mogen zetten, samen goed voor 43.000 hectare bouwgrond. West-Vlaanderen staat al redelijk vol, maar in alle andere Vlaamse provincies is er nog plaats genoeg.

Doe eens zot en doe een bod

OK, overtuig mij! Waarom zou ik net nu een stuk grond aanschaffen?

  • Je hebt weinig concurrentie. De grote bouwgrondjagers staan op inactief aangezien de gewone huizenmarkt plat op de buik ligt. Met andere woorden: dit is een moment waarop verkopers wel eens makkelijker ja zouden zeggen tegen een lager openingsbod.
  • Corona schiet als een vuurbal door de financiële wereld. Bedrijven komen sputterend tot stilstand en de beurzen zijn een slagveld. Kort maar duidelijk: de economie ligt op zijn gat.
  • Op zo een moment zoekt iedereen een appeltje voor de dorst. Dat geldt ook voor wie al lang veel grond bezit en het vroeger allemaal niet zo dringend vond om daar iets mee te doen. Nu de kaarten herschud worden, komen er misschien meer bordjes GROND TE KOOP langs de weg. De verkopers hebben het geld nodig en het aanbod is groot: dat zijn jouw twee troefkaarten die de prijs kunnen drukken.
  • De rentevoeten op de leningen staan laag. Ze schurkten ook al tegen de bodem vóór de coronacrisis. Al jaren, eigenlijk. En het ziet er niet naar uit dat ze in een periode van algemene recessie ineens de lucht inschieten.
  • Huisbezoeken zijn verboden, maar lange wandelingen en fietstochten niet. Dus wie weet kom je op één van die zeldzame stukjes groen wel de gedroomde lap grond tegen.

De overheid werkt mee: lagere registratierechten

Op bouwgrond betaal je 10% registratierechten. Wie een stuk grond koopt met een aftands huis en belooft het te slopen voor nieuwbouw, betaalt maar 6%. Vanaf 2021 maakt de Vlaamse Overheid daar 5% van.

Maar er is meer. Van zodra we de coronacrisis bedwongen hebben, kunnen we aan de volgende beginnen: de vorming van een nieuwe federale regering. Die zou er wel eens werk van kunnen maken om de BTW-tarieven overal te verlagen voor bouwwerken, van 21% naar 6%. Nu geldt die 6% enkel in bepaalde steden. Het is iets waar de Vlaamse Overheid luidop van droomt, maar die kan het niet alleen beslissen.

In 2020 zal het zeker nog niet zover zijn, maar vanaf 2021 behoort het tot de opties. Een verschil van 15% op de factuur van de aannemer, dat tikt al beter aan! Dream on, horen we u zeggen? Nee, zo onwaarschijnlijk is dat niet. De regering Leterme deed namelijk hetzelfde in 2009, toen we ook aan het rechtkrabbelen waren uit een zware crisis.

De micro werkt, onze camera staat aan

Je zou de zoektocht naar die lap grond of naar een bouwval dus kunnen starten met de bedoeling om het compromis te tekenen begin september 2020. Als je dan vier maanden telt tot de akte verlijdt, zit je op begin 2021 en dus aan 5% registratierechten. Mochten we tegen dan een regering hebben, dan kan die al beslist hebben om ook de BTW overal op 6% te brengen (niet enkel in de steden).

Wordt het wazig voor je ogen, met die percenten en die timings? Je zou voor minder. Het goeie nieuws is dat we bij hypotheek.winkel nog aan de slag zijn, ook in tijden van corona. Maak een afspraak en wij zetten onze webcam aan!

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.