Home Blogs Registratierechten voor nieuwbouw zakken naar 5%

Registratierechten voor nieuwbouw zakken naar 5%

Update: het laatste nieuws rond de registratierechten in 2022 vind je hier terug!

Voor een huis betaal je in Vlaanderen 6% registratierechten, tenzij je belooft om energiezuinig te verbouwen. Dan betaal je 5%. Tot nu toe gold dat alleen voor bestaande woningen, maar vanaf 2021 krijgen we die korting ook bij nieuwbouw. Een logische beslissing.

Wie een huis koopt, betaalt (uiteraard) belastingen aan Vadertje Staat. Het percentage van die registratierechten hing vroeger af van het kadastraal inkomen, het eigenaardige ‘groot of klein beschrijf’. Voor een grote vierkantshoeve betaalde je bijvoorbeeld 5%, maar voor een klein appartementje in de stad 10%. Het was een fossiel uit het verleden waarvan niemand nog wist waarop het sloeg.

Sinds 2018 is het simpel: je betaalt 7% voor je eerste huis is en 10% voor een tweede verblijf en voor bouwgrond. Voilà. Die 7% daalde naar 6% in 2020, als kleine geste van de Vlaamse Regering na de afschaffing van de woonbonus. Daar ging nog eens een percentje vanaf als je energiezuinig verbouwt. Vreemd genoeg kreeg je die 5% niet als je een oud huis sloopte en er een nieuw voor in de plaats zette.

Remains of a house hit by a tornado

De logica zelve

Dat je vanaf 1 januari 2021 wél 5% betaalt voor nieuwbouw is de logica zelve. Architecten moeten namelijk per definitie de strikte regels volgen rond energiezuinigheid. Als het doel is om de planeet te beschermen — en dat is het doel — dan was het nogal vreemd om een ander percentage te hanteren.

De regels over energiezuinig verbouwen blijven intussen een draak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze? “Minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.” Wie het aandurft, moet de volledige waslijst hier nog maar eens lezen. Bij een nieuwbouw heb je daar allemaal geen last van, want de architect maakt de oefening in jouw plaats.

BTW-korting na de coronacrisis?

Een percentje afpingelen van de registratierechten is mooi meegenomen, maar niet spectaculair. Na de financiële crisis van 2008 kwam de regering Leterme over de boeg met een veel mooier cadeau. Het BTW-percentage op de factuur van de aannemer ging toen van 21% naar 6% voor iedereen die een oud huis sloopte en een nieuw in de plaats zette. Het was een tijdelijke maatregel om de Belg weer bakstenen te doen leggen én om op termijn ook een impact op het milieu te hebben. Want nieuwbouw is bijna altijd ecologischer.

Helaas keerden we na 2010 terug naar een dubbel systeem: 6% BTW in stedelijk gebied en 21% BTW daarbuiten. Een ferm verschil! De Vlaamse Regering zou het graag anders zien en 6% aanrekenen voor elke sloop en nieuwbouw, maar Vlaanderen heeft daar niets over te zeggen. De BTW is federale materie. Het is te hopen dat het voorstel na de coronacrisis (en met een volwaardige regering) weer op tafel komt, want ook nu zal de economische impact enorm zijn…

Update: ondertussen is de kogel door de kerk en is de regering tot het besluit gekomen om, zoals hierboven vermeld, de btw op de sloop en heropbouw van een woning te verlagen naar 6% vanaf 2021.

Geen meningen maar feiten

Krijg je een punthoofd als het gaat over timing, strategische beslissingen en percenten? Onze hypotheek-experts niet. Maak een afspraak en we leggen het nog eens uit op een videocall. En intussen: gezondheid, santé!

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.