
‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling
Gepubliceerd op februari 27, 2023
Het is een nageltje waar we al jaren op slaan bij hypotheek.winkel. Wie gaat lenen bij de bank, zou zich vrij moeten voelen om al de bijhorende verzekeringen eventueel elders af te sluiten. En kijk eens aan, minister Dermagne lijkt ons nu te volgen. Met zijn nieuwe wetsvoorstel wil hij de gebundelde verkoop aan banden leggen.
Koppelverkoop, dat wil zeggen dat je een trui koopt en daar bijvoorbeeld een tweede bij krijgt aan halve prijs. Zoiets mag in de winkel, maar het is verboden voor financiële producten. Wat daarentegen wél mag, in de wereld van banken en verzekeringen, is gebundelde verkoop. Concreet: als je bij de bank extraatjes afsluit, dan krijg je betere voorwaarden voor het hoofdproduct, met name de lening.
Die extraatjes, dat kunnen er heel wat zijn. De schuldsaldoverzekering en de brandverzekering zijn het meest courant, maar ook een verplichte zichtrekening (waar je loon op gestort moet worden) en zelfs pensioensparen worden soms mee in dezelfde deal gegooid. Niemand is verplicht, maar als je het niét doet, dan krijg je geen korting op de lening. En aangezien die korting soms zelfs een vol procent uitmaakt, voelen veel klanten zich toch nogal gedwongen.
Iedereen is vrij, maar eigenlijk gebonden
Op papier kan je er altijd nog onderuit. Na een paar jaar kan je bijvoorbeeld gerust je brandverzekering opzeggen en elders een betere afsluiten. Maar dan zegt de bank simpelweg: geen probleem, dan is je lening vanaf nu gewoon een beetje duurder. Tja, dat lijkt toch nogal op een gijzeling, zeggen de onafhankelijke verzekeringsmakelaars. En de minister nu ook.
Wat ligt er concreet op tafel? Als de wet erdoor komt, zouden banken nog altijd een gebundelde verkoop kunnen voorstellen. Net zoals ze dat nu doen. Maar als je na 1/3 van de looptijd van je lening wil verkassen met de verzekeringen of de zichtrekening, dan zou de bank dat moeten toelaten zónder dat er iets aan de lening verandert. Het is nog maar een voorstel, maar verwacht wordt dat dit vanaf mei 2024 in voege zou gaan.
De soep wordt niet zo heet gegeten…
Er zijn ook geruchten dat de nieuwe regels zouden werken met terugwerkende kracht. Met andere woorden: iedereen die nu al een lening lopen heeft, zou kunnen gaan shoppen zonder gevolgen voor de afbetaling. Maar dat lijkt ons toch zeer sterk. Zeker wanneer de gebundelde verkoop formeel opgenomen staat in de akte. Zal de overheid dan zomaar eventjes alle notariële aktes gaan overrulen? Dat zou straf zijn. Waarschijnlijk zal de nieuwe wet dus enkel opgaan voor nieuwe leningen.
Waar het in de toekomst dan op neerkomt, is dat klanten zullen kunnen vergelijken en kiezen. Voor ons internet en onze energie vinden we dat al lang de normaalste zaak van de wereld, waarom zouden we het dan niet mogen doen voor onze verzekeringen? We kunnen die extra vrijheid alleen maar toejuichen. Vergis je niet: al die extra’s, dat gaat om duizenden en duizenden euro’s. Ook dat zeggen we al jaren: het is heus niet alleen de intrestvoet die telt.
Wij kiezen altijd de kant van de klant
Alles bij dezelfde bank, dat was natuurlijk wel makkelijk. Als je nu ook nog eens apart voor de verzekeringen moet gaan rondkijken… Geen goesting? Vraag het dan aan ons. Gratis vergelijken en helpen, dat is precies waar onze winkel op draait.