Home Blogs ‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling
overbruggingskrediet

‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling

Het is een nageltje waar we al jaren op slaan bij hypotheek.winkel. Wie gaat lenen bij de bank, zou zich vrij moeten voelen om al de bijhorende verzekeringen eventueel elders af te sluiten. En kijk eens aan, minister Dermagne heeft ons nu gevolgd. Met een nieuwe wet legt hij strengere regels op voor de gebundelde verkoop in België.

Koppelverkoop, dat wil zeggen dat je een trui koopt en daar bijvoorbeeld een tweede bij krijgt aan halve prijs. Zoiets mag in de winkel, maar het is verboden voor financiële producten. Wat daarentegen wél mag, in de wereld van banken en verzekeringen, is gebundelde verkoop. Concreet: als je bij de bank extraatjes afsluit, dan krijg je betere voorwaarden voor het hoofdproduct, met name de lening.

Die extraatjes, dat kunnen er heel wat zijn. De schuldsaldoverzekering en de brandverzekering zijn het meest courant, maar ook een zichtrekening (waar je loon op gestort moet worden) wordt soms mee in dezelfde deal gegooid. Niemand is verplicht, maar als je het niét doet, dan krijg je geen korting op de rentevoet.

En aangezien die korting al snel een half procent uitmaakt, voelen veel klanten zich toch zeer sterk aangetrokken. Het lijkt logisch om de korting snel even in de wacht te slepen en zo zonder veel moeite centen te besparen. Maar er zat tot in 2024 een addertje onder het gras. Ten eerste: de bank kon zomaar de verzekering duurder maken terwijl ze liep. Ten tweede: je kon er niet zomaar onderuit.

Iedereen is vrij, maar eigenlijk gebonden

Op papier kon het altijd. Na een paar jaar kon je bijvoorbeeld gerust je brandverzekering opzeggen en elders een betere afsluiten. Maar dan zei de bank simpelweg: vertrek maar naar ergens anders, maar dan is je lening vanaf nu duurder. Tja, dat leek toch nogal op een gijzeling. Dat zeiden de onafhankelijke verzekeraars, en dat zeiden wij bij hypotheek.winkel. De minister volgt die redenering nu ook.

Wat verandert er concreet? Vanaf 1 juni 2024 kunnen banken voor elke kredietaanvraag nog altijd een gebundelde verkoop voorstellen. Net zoals ze dat nu doen. Maar als je na 1/3 van de looptijd van je lening wil verkassen met de verzekeringen of de zichtrekening, dan zal de bank dat moeten toelaten zónder dat er iets aan de rentevoet verandert.

Vanaf nu worden de ketens doorgeknipt

Waar het op neerkomt, is dat klanten nu kunnen vergelijken en kiezen. Voor ons internet en onze energie vinden we dat al lang de normaalste zaak van de wereld, waarom zouden we het dan niet mogen doen voor onze verzekeringen? We kunnen die extra vrijheid alleen maar toejuichen.

Let wel: het gras is niet altijd groener aan de overkant. Voor de schuldsaldoverzekering (SSV) zou het kunnen dat je geen betere voorwaarden vindt. Als je bijvoorbeeld geleend hebt op 30 jaar, dan kan je pas na 10 jaar elders gaan kijken. Dan ben je natuurlijk ook al 10 jaar ouder. In het geval van een SSV betekent dat ook 10 jaar duurder, want de kostprijs hangt af van je leeftijd. Vergelijken blijft voor alles een goed idee, maar je maakt dus vooral kans op een betere brandverzekering.

Wij kiezen altijd de kant van de klant

Alles bij dezelfde bank, dat was natuurlijk wel makkelijk. Als je nu ook nog eens apart voor de verzekeringen moet gaan rondkijken… Geen goesting? Vraag het dan aan ons. Gratis vergelijken en helpen, dat is precies waar onze winkel op draait.