Home Blogs Betalingsuitstel in tijden van corona

Betalingsuitstel in tijden van corona

Corona grijpt wild om zich heen en we hebben het einde ervan nog niet gezien. We zullen wel allemaal delen in de klappen, niet alleen persoonlijk maar ook financieel. Wat met je hypothecaire lening? Als je krap zit in de komende weken en maanden, kan je dan op begrip rekenen? Ja. Vraag betalingsuitstel aan je bank.

Wie ziek uitvalt, krijgt een ziektevergoeding. Wie economisch werkloos wordt, krijgt een uitkering. Getroffen cafébazen en winkeliers hopen op tussenkomst van de overheid. Maar wat zeker is: al die vergoedingen liggen een pak lager dan je loon in gezonde tijden. Vadertje Staat heeft nu eenmaal niet de slagkracht om alles te compenseren. Voor veel mensen is het woonkrediet de zwaarste financiële last en voor hen riskeert die afbetaling plots de strop om hun nek te worden.

Daarom besliste minister van Financiën De Croo samen met de bankensector dat je tot zes maanden betalingsuitstel kan krijgen. Een welkome geste, maar ze geldt wel enkel voor wie het écht nodig heeft.

Voor wie dan wel?

Enkel particulieren komen in aanmerking, en je moet aan vier voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen is gedaald of volledig weggevallen omdat je tijdelijk of volledig werkloos bent, omdat je zaak gesloten is (of op overbruggingsmaatregelen terugvalt) of omdat je zelf het coronavirus hebt opgelopen. Bij koppels die samen afbetalen is het voldoende dat één partner getroffen is door de crisis.
  • Je had op 1 februari 2020 geen betalingsachterstand op de lening waarvoor je uitstel vraagt.
  • Het moet gaan over de lening voor je enige woning en je moet er ook effectief zelf wonen.
  • Je hebt alles bij mekaar minder dan 25.000 euro staan op je zicht- en spaarrekeningen. Het gaat dus wel degelijk om mensen die geen financiële buffer hebben! Pensioensparen wordt hier niet in meegerekend.

Let wel: uitstel is geen afstel. De looptijd van je krediet wordt gewoon verlengd met evenveel maanden als het aantal maanden waarin je nu niet betaalt. Als je geleend hebt op 20 jaar, wordt dat bijvoorbeeld 20 jaar en 6 maanden.

Hoeveel? Hoe? Wanneer?

Je krijgt maximum 6 maanden betalingsuitstel, en de einddatum is hoe dan ook 31 oktober 2020, ook als je pas in mei of juni de aanvraag doet. Het gaat enkel over de maandaflossingen in de toekomst. Als je op de eerste van de maand afbetaalt voor je huis en je doet je aanvraag een dag later, krijg je dus pas uitstel vanaf de volgende maand. Wacht hier dus geen dag te lang mee!

De bank mag geen dossierkosten aanrekenen, maar hoe zit het met extra interesten op de uitgestelde betaling? Daar is het nogal ingewikkeld. Als het netto maandinkomen van je gezin lager is dan 1.700 euro, mogen er geen interesten bijkomen tijdens de uitstelperiode. Al de latere betalingen gebeuren aan dezelfde maandlast als voorheen. Wie meer verdient zal vanaf 01 november een hogere maandlast moeten betalen, want de aflossingen die je uitgesteld hebt zullen in de looptijd dat je krediet nog rest moeten terugbetaald worden. Dus zal men de maanden die je nog te gaan hebt uittellen. Daarmee kent men de noemer van de breuk. De teller van de breuk wordt de optelsom van de uitgestelde maandlasten. Het resultaat van deze breuk zal dan opgeteld worden bij de maandlast die je in maart betaald hebt. Hierdoor zal je krediet ook niet verlengd worden. Hier lees je wat de overheid onder netto gezinsmaandinkomen verstaat.

Wees voorbereid!

Om het betalingsuitstel te krijgen, moet je zelf de bank contacteren. In deze tijden is dat natuurlijk liefst per email. Ze zullen je om een bewijs vragen zoals een werkloosheidsattest of een verklaring op eer dat je inkomen sterk gedaald is.

Als je twijfels hebt of je in aanmerking komt, of als je wil weten hoeveel jij per maand zou moeten betalen, contacteer ons dan. Bij hypotheek.winkel zien we het als onze plicht om iedereen te helpen. Met de juiste argumenten.

Slimme antwoorden op al je vragen?