Home Blogs ? Met dit trucje geniet je toch nog van de woonbonus

? Met dit trucje geniet je toch nog van de woonbonus

Update: onderstaand artikel is niet meer van toepassing.
De nieuwe wetgeving rond de woonbonus is sinds 1 januari 2020 in voege getreden. Blijf hypotheek.winkel zeker volgen zodat je op de hoogte blijft van alle wijzigingen in de wetgeving of maak een afspraak zodat we voor jou persoonlijk alles kunnen opvolgen.

Karel Van Eetvelt, topman van Febelfin, liet het twee weken geleden al vallen. Mensen die nu nog een huis kopen zijn er waarschijnlijk aan voor de moeite als ze nog willen genieten van de woonbonus. De tijdspanne om al het papierwerk bij de bank en de notaris rond te krijgen is gewoon te kort om je akte nog voor 1 januari 2020 te laten verlijden. Maar er is nog een weg om toch de bonus binnen te rijven en het is niet eens zo ingewikkeld.

De race tegen de klok

We hoeven niet meer uit te leggen wat de woonbonus is, de kranten staan er vol van. Er is stilaan een race op de woonmarkt ingezet in de hoop om rap rap de handtekeningen op een compromis te krijgen. Dan zou — met de nadruk op zou — de verkoop helemaal rond kunnen zijn vóór 1 januari 2020.

Karel Van Eetvelt was niet de enige die er vraagtekens bij zette. Wij lieten hier al weten waarom het geen goed idee was om je hoofd te laten zot maken. Het komt erop neer dat iedereen naar het nieuws gekeken heeft, ook de verkopers, en dat de prijzen dus ferm de lucht inschieten. Maar vooral: notarissen zijn niet altijd van de rapste. En zelfs als ze hun best doen, kunnen zij ook niet garanderen dat al de certificaten en attesten op tijd bij hen geraken om de boel administratief rond te krijgen.

Openbare verkoop: snelheid verzekerd

Maar er is een uitzondering op die lange termijnen. Je moet namelijk gewoon op zoek gaan naar openbare verkopen. Bij een openbare verkoop is de looptijd van de hele administratieve rompslomp maximaal zes weken. Per definitie. Ter vergelijking: bij een gewone verkoop duurt het twee maand als je geluk hebt, maar het wettelijke maximum is vier.

Met een openbare verkoop heb je plots dus nog tijd tot half november om die felbegeerde woonbonus te halen, met de hakken over de sloot. We raden je natuurlijk aan om niet tot de laatste dag te wachten, want rond de kerstdagen werkt het merendeel van de notarissen maar op halve kracht of helemaal niet. Echt wachten tot 15 november blijft dus toch wat riskant.

Allemaal goed, maar waar vind ik die dan?

Een openbare verkoop is een verkoop die geleid wordt door een notaris in plaats van een particulier. Soms is dat een gedwongen verkoop, op basis van een gerechtelijk beslissing, maar het kan net zo goed vrijwillig zijn. In dat geval heeft de verkoper gewoon geen zin in het hele circus van bieden en opbieden. Het hele proces verschuift dan rechtstreeks naar de notaris en dan weet iedereen beter waar hij staat. Omdat er geen compromis aan te pas komt, is de hele zaak op zes weken beklonken.

Je hoeft niet alle straten af te schuimen op zoek naar panden die openbaar in verkoop staan. Ga al eens kijken op Biddit.

Op dat populaire biedingsplatform vind je makkelijk huizen in jouw regio. De prijzen die je ziet zijn instelprijzen: niet noodzakelijk het minimumbod, maar een schatting van de verkoper. Noem Biidit gerust het Immoweb van de openbare verkopen. Bij elk pand hoort een tikkende klok voor wanneer het bieden afloopt, dus zoek op panden die vóór 15 november zijn ingesteld. Het bieden gebeurt online, volledig transparant.

Twee tips nog.

  1. Neem eerst contact op met de notaris met al je vragen alvorens je je waagt aan een bod. Elk huis, ook op Biddit, is verbonden aan een specifieke notaris, wiens naam ook vermeld staat.
  2. Zorg dat je weet hoe dik je portefeuille is alvorens je een bod doet. Maak een afspraak bij hypotheek.winkel en wij pluizen je maximale budget voor je uit. De biedingen zijn namelijk bindend en een huis koop je niet achteroverliggend in de zetel. Het is geen tweedehandsfiets op eBay. Daar zijn we weer, met die haast en spoed.

Nog vragen? Wij helpen je heel graag verder

En vooral: wij hebben de rentevoeten van de banken al voor jou vergeleken. Dat is iets waar je (vooral nu) absoluut zelf geen tijd meer voor hebt. We spreken mekaar nog!

Maak een afspraak op www.hypotheekwinkel.be!