Home Blogs Zal de rente dalen in 2024?

Zal de rente dalen in 2024?

Doen we dat graag, voorspellingen over rentevoeten? Nee, eerlijk gezegd niet. Maar toch krijgen we bij hypotheek.winkel de vraag voortdurend, en we willen altijd open kaart spelen. Dus ja… daar gaan we!

Let vooral op voor krantenartikels (of kerstdiners) waarin iemand met een glazen bol de toekomst met zekerheid voorspelt. De relatie tussen inflatie en rente, bijvoorbeeld, is heel complex. En er moet maar één onverwachtse factor opduiken — denk maar aan de stijgende gasprijzen of de oorlog in het Midden-Oosten — en het hele kaartenhuisje gaat weer wankelen. Laat het ons dus houden bij voorzichtige argumenten.

hypothecaire-lening-afsluiten

Ja, de rente op hypothecaire leningen zal dalen, want:

  • De langetermijnrente is de graadmeter voor de hypotheekmarkt en daar zien we nu toch al enkele dalingen op rij. We besparen u de uitleg over lineaire staatsobligaties en de referte-index, maar het komt erop neer dat banken zelf aan lagere tarieven kunnen lenen. Dat kan zich doorzetten in goedkopere leningen aan onze kant van het verhaal.

  • In het laatste kwartaal van 2023 lijkt de piek bereikt. De rente zit nu al enkele maanden op een plateau, met amper schommelingen. Bij sommige banken is er al een lichte daling ingezet, zij hebben bepaalde leningen al 0,1% goedkoper gemaakt. Let wel: dat is schoorvoetend, en het geldt zeker niet voor elke kredietgever.

Nee, de rente op hypothecaire leningen zal niet meteen dalen, want:

  • Het monster van de inflatie is nog altijd niet bedwongen. We gaan de goeie richting uit, maar de strijd is niet gestreden. Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zit nog altijd op haar paard. Ze heeft aangekondigd dat ze niet zal terugdeinzen om de basisrente toch weer te verhogen als dat de genadeslag kan betekenen. En dan zal de rente op hypothecaire leningen toch op het niveau van vandaag blijven of zelfs weer stijgen…

  • Banken zijn commerciële instellingen. Als ze geld kunnen verdienen door iets langer de rente hoog te houden, dan zullen ze niet twijfelen. Kijk maar naar de rente op je spaarboekje: die hadden ze al een stuk kunnen verhogen, maar ze geven op dat front ook maar karig iets terug aan de consument.

Ja maar, moet ik nu wachten met kopen of niet?

Kijk. Als we realistisch zijn, dan zouden we kunnen zeggen dat de rente tegen het einde van 2024 misschien al de eerste neerwaartse stapjes gezet heeft. Maar we gaan hoe dan ook niet terugkeren naar de wereld van vóór 2022, toen geld lenen bijna gratis kon. De hamvraag is dan: moet ik mijn aankoop uitstellen? Neen. Want de woningprijzen en de rente zijn communicerende vaten: duurdere leningen hangen samen met lagere woningprijzen. Lees daarom nog eens deze argumenten, want die zijn eigenlijk nuttiger.

En wat nog meer zal helpen, dat is een afspraak met onze hypotheek.experts. Zij lezen aandachtig het economische nieuws en vooral: ze weten hoe relatief rentevoeten zijn. Er zijn andere manieren om te besparen op de kosten van een lening, en zij weten hoe.

Op de hoogte blijven van de markt van hypotheken en woningen? Schrijf je dan gratis in op onze nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.