Home Blogs Wanneer moet je je in je nieuwe woning domiciliëren?

Wanneer moet je je in je nieuwe woning domiciliëren?

Op 24 juni 2020 heeft het Vlaams Parlement zijn krabbel gezet onder een decreetswijziging. Het gaat om de ‘verlenging van de domiciliëringstermijn voor verlaagde tarieven enige gezinswoning’ en het ‘verlaagd tarief voor ingrijpende energetische renovatie bij sloop en herbouw’. Euh? Wij vertalen dat hieronder in mensentaal.

Het bedrag dat je bij een huis ziet staan op Immoweb is niet het volledige prijskaartje. Zover was je natuurlijk al mee. Voor elk huis, appartement en stuk bouwgrond dat van eigenaar wisselt, wil de staat namelijk ook haar stuk van de taart: de registratiebelasting. Die is in België geregeld per gewest en de percenten zijn verschillend voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel. (Het Vlaams gewest is trouwens de gulste van de drie.)

Wat zijn die tarieven hier?

De volle pot van 12% betaal je enkel op tweede woningen en bouwgrond. Wie een eerste gezinswoning koopt, betaalt sinds 1 januari 2022 maar 3% (in plaats van 6% vroeger). Dat cadeautje mocht ook wel, want de afschaffing van de woonbonus was voor veel kopers een lelijke streep door de rekening.

Wie energiezuinig verbouwt, mag afpingelen naar 1%. Nog beter nieuws voor wie een art déco herenhuis, historische landschapshoeve of een ander beschermd monument op het oog heeft: de overheid vraagt daarvoor maar een registratiebelasting van 1%. Je geeft dat gebouw namelijk een nieuw leven en dat wordt geapprecieerd — ook omdat de renovatie van zo’n monument kostelijk kan uitdraaien.

Er is wel een belangrijke voorwaarde verbonden aan de lagere tarieven. Je moet binnen een bepaalde tijd ook effectief in het huis gaan wonen. Tot nu toe viel de domicilietermijn binnen de twee jaar na het tekenen van de authentieke akte (overdracht van de eigendom) . Wie ooit al eens serieus verbouwd of gerenoveerd heeft, weet dat dat een krappe timing kan zijn. Daarom worden de spelregels vanaf juni 2020 soepeler.

De nieuwe domicilietermijnen

De domicilietermijn wordt opgetrokken van twee naar drie jaar voor een eerste gezinswoning en van twee naar vijf jaar voor een beschermd monument. Wie al een tijdje bezig was met een verbouwing en de deadline al gevaarlijk dichtbij zag komen, krijgt de verlenging ook. Concreet: de nieuwe termijn geldt voor elke nieuwe eigendomstitel die is ondertekend sinds 1 juni 2018. Dat geeft wat extra respijt aan iedereen die al anderhalf jaar aan het vloeken is op zijn aannemer of in proces ligt met de loodgieter.

Nieuw tarief voor sloop en herbouw

Er zat nog een rare kink in onze regels. Wie beloofde om zijn huis energiezuinig te renoveren, kreeg het tarief van 1%. Maar wie een bouwval kocht om die te slopen en er een nieuw huis op te zetten, die betaalde wel 6%. Dat was bizar, want elke architect moet tegenwoordig voldoen aan strenge wetgeving over energiezuinigheid. Elk nieuw ontwerp is dus automatisch ecologisch. Die frank is nu ook gevallen bij de overheid: in de toekomst betaal je bij sloop-en-herbouw ook maar 1%. Let wel: de verlaging geldt vanaf 1 januari 2021. Best nog even wachten om een krot te kopen dus.

Ik krijg een punthoofd van percenten!

Nog niet helemaal mee? Of helemaal niet? Geen probleem, al de finesses krijgen wij bij hypotheek.winkel aan iedereen uitgelegd. Ja, ook aan jou!

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.