Home Blogs Wat verandert er in 2024 voor kopers, bouwers, huurders en eigenaars van een woning?

Wat verandert er in 2024 voor kopers, bouwers, huurders en eigenaars van een woning?

Dat het nooit stilstaat, op de huizenmarkt! Kijk maar naar de regels en afspraken die veranderen in 2024 — sommige daarvan hebben een behoorlijke impact. Dit zijn volgens ons de belangrijkste vijf. Spoiler alert: je zal meestal meer betalen.

…voor wie een huis sloopt voor nieuwbouw

Van 2021 tot 31 december 2023 gold een lager btw-percentage van 6% voor afbraak en wederopbouw. Het ziet ernaar uit dat de regering die regel niet zal verlengen. Na nieuwjaar wordt het dus waarschijnlijk weer 21% btw, behalve — en dat is een belangrijke uitzondering — als je in een van de 13 Vlaamse kernsteden woont. Daar blijft het verlaagde tarief van 6% wel gelden. De lijst en details vind je hier. Tussen haakjes: wie een oud huis renoveert zal meestal wel nog 6% btw betalen.

hoe-oud-lening

…voor wie een tweede woning wil kopen

De ‘federale woonbonus’ voor tweede verblijven en opbrengsteigendom gaat eruit. De Vlaamse woonbonus was al langer afgeschaft, maar vanaf 2024 gaat ook dit federale fiscale voordeel op de schop. Wie de akte nog getekend krijgt in 2023, zal wel nog voor de volledige looptijd van de lening een stuk van de kosten kunnen inbrengen. Maar de klok tikt.

…voor wie een tweede keer koopt

Voor wie verkast van het ene naar het andere huis (waar je zelf gedomicilieerd bent, dus geen tweede verblijf), verdwijnt het principe van meeneembaarheid. Je kan dan niet meer een stuk recupereren van de registratierechten die je vroeger al betaalde. Tot eind 2023 heb je nog de keuze, bij alle akten vanaf 1 januari 2024 betaalt iedereen gewoon 3% registratierechten.

…voor wie zonnepanelen of een warmtepomp wil

We betaalden met zijn allen tijdelijk minder btw op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers: 6% in plaats van 21% btw. Vanaf 2024 zal de korting enkel nog gelden voor wie in een huis ouder dan 10 jaar woont. Dan telt die nieuwe energievoorziening namelijk als een renovatie, en daarvoor gelden meer soepele regels.

…voor wie een slecht geïsoleerd huis huurt

Deze geldt al vanaf oktober 2023: de huurprijs van een slecht geïsoleerde woning mag weer omhoog. De Vlaamse regering had dat tijdelijk verboden aan de huiseigenaars tijdens de energiecrisis. De prijzen voor gas en elektriciteit schoten toen door het dak — zeker als het een slecht geïsoleerd dak was — en de maatregel hielp om meer dan 250.000 huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis.

Nu zijn de prijzen op de energiemarkt weer bijna genormaliseerd, en dus mag de prijs van alle huizen met energielabel D, E en F weer geïndexeerd worden. (Jammer eigenlijk, want nu verliezen eigenaars dat extra duwtje in de rug om hun huis beter te isoleren.) Let wel: er is een correctiefactor. Zo krijgen huurders na een jaar niet ineens een enorme lap erbij.

…voor wie vragen heeft

Onze hypotheek.experts zitten nog altijd klaar. Dus voor wie vragen heeft, verandert er niets in 2024. Of toch wel, want we zijn met steeds meer op steeds meer locaties. Voor alle lastige kwesties. Bijvoorbeeld: is het nu een verbouwing of een nieuwbouw? 6% of 21%? Als je twijfelt, vraag het dan aan een expert, gratis plus 0% btw.