Home Blogs Mijn VerbouwPremie: één digitaal loket voor (bijna) alle aanvragen

Mijn VerbouwPremie: één digitaal loket voor (bijna) alle aanvragen

Een kat raakt er haar jongen in kwijt, in al de renovatiepremies, ernergiepremies, renteloze leningen en belastingvoordelen voor wie energiezuinig verbouwt. We kunnen dus alleen maar juichen dat er vanaf 1 oktober 2022 één digitaal loket komt voor zoveel mogelijk aanvragen. Wordt het nu echt eenvoudig? Dat valt nog te bezien. Maar dat het financieel de moeite is, dat is zeker.

Verbouwen, verbouwen, verbouwen. Dat is, samengevat in drie woorden, wat het Vlaamse woningpark te wachten staat voor de komende jaren. Het is zelfs een vereiste. Iedereen die een energievretend huis koopt, moet vanaf nu rekening houden met de renovatieplicht.

Besparen op energie is nodig voor de planeet, voor de Europese klimaatdoelstellingen — en meer dan ooit voor onze eigen portefeuille. De overheid wil daarom renovatie stimuleren, en daar horen allerlei premies en belastingvoordelen bij. Een nieuwe premie voor dakisolatie en nog een lading extra maatregelen van minister Zuhal Demir zijn nog niet koud, of er komen alweer nieuwe aan. Tijd om daar orde in te scheppen? Tadaa! Daar is het digitale loket mijnverbouwpremie.be. Enfin, vanaf 1 oktober dan toch.

Fluvius en de Vlaamse overheid op één lijn

Voor de renovatie van een dak, buitenschrijnwerk en technische installaties moest je vroeger bij de Vlaamse overheid aankloppen. Andere premies moest je dan weer aanvragen bij netwerkbeheerder Fluvius: dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp of een zonneboiler. Die twee grote reeksen premies worden nu alvast gestroomlijnd op de nieuwe website.

Het principe is altijd hetzelfde: je moet de renovatie eerst laten uitvoeren, en dan vraag je de premie aan op basis van de betaalde facturen. Die facturen mogen normaal gezien twee jaar oud zijn, maar omdat het loket nog enkele maanden dicht is, is de termijn voor aanvragen tussen 1 oktober en 31 december 2022 uitgebreid tot 2 jaar en 3 maanden.

Alles duidelijk? We blijven dromen…

Om een premie te kunnen scoren moet de woning minstens 15 jaar oud zijn.Voor investeringen in hernieuwbare energie (zonnepanelen, warmtepompen etc) is het de datum van de afgeleverde bouwvergunning die telt: die moet minstens 5 jaar oud zijn.

Hoeveel geld je precies terugkrijgt, hangt vooral af van je inkomen. Wie weinig verdient, krijgt meer terug. Klinkt eerlijk en eenvoudig, maar helaas kan de berekening van je (gezamenlijk) belastbaar inkomen al hogere wiskunde zijn. De nieuwe website zal waarschijnlijk niet veel kunnen veranderen aan de ondoorzichtige voorwaarden. En de overheid verwijst zelf ook nog door naar de Premiezoeker en energiesparen.be voor premies die ze niet hebben weten te bundelen…

Vroeger kon je alles bij mekaar tot 10.000 euro aan premies bij mekaar harken, maar vanaf 1 juli 2022 loopt dat voor de laagste en middelste inkomens al op tot respectievelijk 25.000 euro en 17.500 euro. Dat zijn ferme bedragen waar je misschien toch al een beetje voor wil surfen en rondbellen?

Welk advies hebben we voor jou?

Tja, dus wat is de boodschap nu eigenlijk? Onthoud vooral drie dingen:

  • Ten eerste: renoveren wordt een must. Als je een ouder huis koopt, dan moet je de verbouwing echt zien als een deel van de kostprijs. Een goedkoop maar slecht geïsoleerd huis, dat bestaat niet meer. Het zal je altijd kosten.
  • Ten tweede: doe uw best. Ook al is het een administratief kluwen, die premies zijn de moeite. Vraag desnoods hulp aan het Energiehuis (het is hun job!), je aannemer of andere verbouwers, maar zorg dat je zoveel mogelijk terugwint van die gepeperde rekeningen.
  • Ten derde: leen verstandig. De rentevoeten zijn fel gestegen in 2022, dus het loont meer dan ooit de moeite om tarieven te gaan vergelijken — of laat hypotheek.winkel dat voor jou doen. En soms kost geld lenen géén geld: onze hypotheek.experts weten ook alles over de renteloze renovatieleningen.