Home Blogs Hypothecaire lening op 30 jaar: Slimme keuze of financieel risico?
30 jaar lenen

Hypothecaire lening op 30 jaar: Slimme keuze of financieel risico?

De banken pakken er graag mee uit. Bij hen heb je een hypothecaire lening op 30 jaar! Sommigen stellen het voor als een nieuwe formule, maar dat is het helemaal niet. Wat wél waar is, is dat er lang stof op gelegen heeft. Niemand ging hiervoor toen de rente laag stond. Anno 2023 ligt dat wel anders, met die rente. Dus waar staan we nu?

Efkes wat voorgeschiedenis: tot 2022 plakten de rentevoeten tegen de bodem. Je kon toen zelfs leningen afsluiten onder de 1,5%. Met andere woorden, de bank kon weinig aan jou verdienen. En dus had ze ook geen zin om je voor een heel lange periode te laten lenen. Het moest vooruitgaan. Bijgevolg werd de formule van lenen op 30 jaar — in plaats van de gebruikelijke 15, 20 of 25 jaar — kunstmatig duur gemaakt. Iedereen die een rekenmachine had, zag dat er geen voordeel aan was.

En toen was het sprookje voorbij…

Vandaag betaal je weer makkelijk 3,5% intrest aan de bank. Dat heeft een grote impact op de totaalprijs van je project. Bovendien wil — of moet — iedereen nu energetisch renoveren en zijn de bouwmaterialen een pak duurder. Wie verstandig is en dat vandaag allemaal (terecht) toevoegt aan de lening, zit op 20 jaar al rap aan een maandlast van 1.500 tot 2.000 euro. Niet evident voor een jong koppeltje met een eerste job, laat staan voor een alleenstaande…

En dat is de evenwichtsoefening die je dan moet maken. Wie leent op 30 jaar, betaalt minder per maand maar meer in totaal. Wie leent op 25 jaar, betaalt meer per maand maar minder in totaal. Is dat nieuw? Natuurlijk niet. Het enige verschil met de voorbije jaren is dat de bank nu weer inschikkelijker wordt. De vastgoedmarkt krijgt klappen en om de consument te ondersteunen, staan ze meer open voor de lange looptijden.

hypothecaire lening 30 jaar

Hypothecaire lening 30 jaar, ja of nee?

Zijn daar grote nadelen aan, om op 30 jaar te lenen? Dat hangt van jouw situatie af. De afschrijvingstabel is duidelijk, er hoeven geen addertjes onder het gras te zitten. Als een lange duurtijd betekent dat je je woondroom kan waarmaken, dan is dat veel waard, nee? OK, je zal meer intrest betalen, maar dat hoeft niet voor die volle dertig jaar te zijn.

Als je er na een paar jaar financieel beter voor staat, kan je namelijk vragen om de looptijd in te korten naar 25 of 20 jaar. Zo een aanpassing van de lopende lening is niet gratis, maar wel goedkoper en eenvoudiger dan een complete herfinanciering. En vergeet ook niet: je woont hoe dan ook al van bij het begin in je eigen huis. In België blijft dat goud waard.

Dans met ons

Koorddansen tussen maandlast en totaalkost, dat is altijd de oefening. Voor elk huis, voor elke situatie, voor iedereen. Precies daarom hebben wij er onze job van gemaakt bij hypotheek.winkel. Wat dacht je van een afspraak?

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Hoeveel betaal ik maandelijks af?

Reeds ingevuld!

Hoeveel kost mijn woonproject in totaal?

Reeds ingevuld!

Haalbaarheid van je project berekenen

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen