Home Blogs Stijgende huurprijzen? Dan koop je toch gewoon!

Stijgende huurprijzen? Dan koop je toch gewoon!

Moest er een categorie bestaan voor huurprijzen in het Guinness Book of Records, dan mocht Vlaanderen zich gelukkig prijzen. Sinds 2017 heeft de gemiddelde huurprijs hier de kaap van de 600 euro overschreden. Slik. Je zou van minder een baksteen in je maag krijgen.

Stevige stijging

Huurprijzen stijgen natuurlijk altijd, da’s op zich niks om je druk over te maken. Maar om toch even wat perspectief te scheppen: de huurprijzen klommen de laatste vijf jaar sneller omhoog dan de inflatie – en Joost mag weten dat we die al lang niet meer bijgebeend krijgen.

De cijfers spreken voor zich: de inflatie ging in die vijf jaar tijd met 5,49 % omhoog, de huurprijzen deden het nog straffer met 10,21 %.

Jaar na jaar neemt je huishuur dus een grotere hap uit je gezinsbudget, vat het Huurdersplatform het samen.

Goedkope woningen worden duurder

In de hogere segmenten is er niet zo veel verandering te merken: dankzij de hopen nieuwbouwappartementen die er de laatste jaren zijn bijgekomen, blijven vraag en antwoord daar netjes in balans. Wie op zoek is naar comfort en een hoge afwerkingsgraad, heeft dus nog steeds keuze genoeg.

Helaas is het in de goedkopere prijscategorie concurrentie troef. De vraag naar huizen en appartementen die wat minder kosten – en dus vaak al een paar decennia op de teller hebben – wordt steeds groter. Daarnaast is het aanbod (te) klein, wat maakt dat verhuurders maar te kiezen hebben en de luxe genieten om de prijs op te krikken. Hetzelfde scenario geldt voor studentenkoten en flats.

Hoe komt dat allemaal?

Als verhuurder moet je tegenwoordig uit je kot komen om in orde te zijn met alle regels. Logisch ook: we willen naar de toekomst toe allemaal veiliger en energiezuiniger gaan wonen. Dat vergt nu wat inspanning, maar brengt op de lange termijn wél op. Omdat goedkopere woningen meestal synoniem staan met oudere woningen, is er vaak een pak opknapwerk nodig om ze helemaal in orde te krijgen. Koop je een fonkelnieuw gebouwd huis, dan ben je natuurlijk meteen mee met de nieuwste innovaties en hoef je geen asbest uit je muren te peuteren.

Huren wordt steeds minder interessant

Dat huren duur uitvalt en dat die trend zich verderzet, is intussen wel duidelijk. Daar komen nog stijgende energieprijzen bij, met daarbij de wetenschap dat je als huurder niet de keuze hebt om zomaar even off-grid te gaan en je hele dak vol zonnepanelen te leggen. Tel dat allemaal op en je weet dat huren momenteel niet de slimste keuze is. Toch niet als je op het einde van de maand graag wat centen overhoudt om iets leuks mee te gaan doen. Citytripje naar Barcelona, iemand?

Wat heb je nodig?

Niets, in feite, tenzij een stevige portie lef en een schup onder je kont. Laat ons wel wezen: kopen is een grote stap. En er komen van die ambetante woorden bij kijken zoals Verantwoordelijkheid en Lange Termijn. Maar als Slim van jou ook een hoofdletter verdient, dan weet je wat je te doen staat.

Want als je even rekent, weet je dat je met die gemiddelde huishuur van 600 euro al een leuke eerste woonst kunt kopen dat helemaal van jou is. En als je morgen zin hebt om wit-met-blauw bloemetjesbehang te plakken in je slaapkamer, nou, dan doe je dat toch gewoon?

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.