Home Blogs Het Brusselse Woningfonds valt stil. Wat nu?

Het Brusselse Woningfonds valt stil. Wat nu?

Na bijna een jaar pallaveren is er nog altijd geen Brusselse regering en dat begint zware gevolgen te hebben. Vanaf 1 juli 2025 kunnen gezinnen met een bescheiden inkomen geen lening meer afsluiten bij het Brusselse Woningfonds. Maar er is misschien een uitweg voor de gedupeerden.

Een sociaal woningfonds is er voor mensen die geen gewone lening vinden bij de bank. Het fonds biedt goedkopere leningen met lage rentevoeten aan, die bovendien kunnen gaan tot 100% van de aankoopprijs. Je hebt dus weinig of geen eigen spaargeld nodig. In Brussel gaan de leningen zelfs tot 120% voor wie ook renovatiewerken uitvoert.

De kip met de gouden eieren legt niet meer

Hoe dat betaald wordt? Met belastinggeld. En net daar loopt het nu mis in Brussel. Zonder regering kunnen de nodige miljoenen euro’s niet meer vrijgemaakt worden. Wie al een lopende lening heeft moet zich geen zorgen maken, maar nieuwe leningen komen er voorlopig niet meer bij. Opgelet, we hebben het hier enkel over het Brusselse Woningfonds. Bij het Vlaams Woningfonds blijft alles bij het oude.

Het gaat over heel wat mensen, want de voorwaarden voor een sociale lening in het Brussels Gewest zijn nogal soepel. Gezinnen kunnen daar aankloppen met een inkomen tot 92.000 euro per jaar, vermeerderd met nog 5.000 euro per kind ten laste. Het gaat dus niet enkel over de armste mensen, ook over de middenklasse.

Een geluk bij een ongeluk?

Maar misschien is het nieuws minder dramatisch dan het lijkt. Bekijk namelijk eens de drie voornaamste voordelen van een sociale lening in het Brussels Gewest:

  • Rentevoet tussen 3,25% en 5%
  • Looptijd van de lening tot 30 jaar
  • 100% van het aankoopbedrag lenen

Die rentevoeten kan je vandaag ook vinden bij een gewone bank. Niet overal, en niet in elke situatie, maar uitzonderlijk laag zijn deze rentevoeten absoluut niet. Ook lenen op 30 jaar is minder uitzonderlijk dan je denkt. Via hypotheek.winkel kan je zelfs gaan tot 40 jaar. Natuurlijk zal je dan in totaal meer betalen voor je huis, maar je maandlast ligt een pak lager en je voelt geen financiële strop rond je nek. Als je na een paar jaar wat meer begint te verdienen, kan je perfect de lening laten herzien.

En zelfs het laatste voordeel, dat je geen eigen spaargeld nodig hebt voor een sociale lening, is niet uniek. Ook de gewone banken mogen wel degelijk een aantal leningen afsluiten tot 100%. Niet iedereen, maar met een sterk dossier lukt het wel. En de groeilening, bijvoorbeeld, heb je daar al van gehoord? Daarmee betaal je minder in het begin, en meer na een paar jaar — wanneer ook de lonen al gestegen zijn.

Je kan er nog bij winnen!

Stop je woondromen dus nog niet in de ijskast, maar kijk wat er kan via hypotheek.winkel. We hebben kantoren in het centrum, Laken, Evere en Etterbeek en een afspraak is gratis. Wat heb je te verliezen?