Home Blogs Hamsterhuren of huurkopen, waar moet je voor opletten?

Hamsterhuren of huurkopen, waar moet je voor opletten?

Huren, dat is toch geld in ’t water? ’t Zal wel, zegt elke Belg, bien sûr! Een eigen huis blijft onze ultieme droom. Maar goed, niet iedereen kan dat financieel bolwerken. Een oplossing is misschien die van hamsterhuren of huurkopen. Met je huurgeld betaal je dan al voor een stuk het huis af waar je woont. Wablief?

Hamsterhuren of huurkopen is een relatief nieuwe formule, die stilaan van de grond begint te geraken in onze contreien. Het doel is om de huizenmarkt toegankelijk te maken voor mensen met weinig tot geen eigen middelen. Het werkt zo: je krijgt een koopoptie voor een woning en je kan die in afwachting voor een paar jaar huren. Als je uiteindelijk wil kopen, dan mag je de betaalde huur (gedeeltelijk of volledig) aftrekken van de aankoopprijs. Voor de rest leen je daarna nog bij de bank, en het huis is van jou.

hamsterhuren

De huur wordt je spaarrekening

Met andere woorden: je betaalt al voor een huis terwijl je het nog huurt. Je bent niet verplicht om te kopen, want het gaat enkel om een optie. Als de buren dik tegenvallen, als het uit is met je lief of als je leven een andere wending pakt, dan wandel je gewoon buiten zoals bij een normaal huurcontract.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dat hamsterhuren. Het geeft mensen een opstapje naar een droom die ze anders nooit zouden kunnen waarmaken. Zeker voor wie geen spaarcenten heeft, want de bank leent nooit alles wat je nodig hebt om een huis volledig te betalen. Maar als het te mooi is om waar te zijn, is het dan wel waar?

Een paar aandachtspunten

Er zijn inderdaad wel wat puntjes om op te letten in zo’n constructie.

  • Er staat meestal een termijn op de koopoptie. Je moet bijvoorbeeld de knoop doorhakken na 8 of 10 jaar. Dan moét je dus wel aankopen, als je in het pand wil blijven wonen. Op zich geen probleem, dat weet je van in het begin.
  • Je kan niet altijd de volledige betaalde huur aftrekken van de prijs. Soms is het bijvoorbeeld beperkt tot 4 jaar huur (ook al woon je er al langer). Soms telt maar de helft van de huur mee. Ook dat zal in het contract staan, maar zorg dus wel dat je al die voorwaarden goed leest.
  • De verkoper speelt eigenlijk een beetje bankier, want hij ziet het geld van zijn investering maar traag terug. En dat gaat hij altijd willen compenseren. Soms vraagt hij je zelfs startkapitaal om mee te investeren, wat nogal bizar is — zeker als je voor hamsterhuren kiest omdat je weinig spaargeld hebt.
  • Het is daarom meestal een bouwpromotor die hamsterhuren aanbiedt. Als die firma failliet zou gaan, dan zou het kunnen dat je de koopoptie niet kan lichten. Maar dat is een worst case scenario natuurlijk.
  • Check ook zeker of de huurprijs niet te hoog is in vergelijking met een soortgelijk huis of appartement. De huur zal ook jaarlijks geïndexeerd worden, en misschien ook de aankoopprijs. Vraag daarnaar.
  • Je verschuift de timing van je woonkrediet naar de toekomst. Vandaag ken je de rentevoeten, maar het is onmogelijk om nu in te schatten wat de rentevoeten zullen zijn binnen 5 of 10 jaar. Doe je dan nog wel een goede zaak?

Bijna hetzelfde maar net niet: huurkopen

Hamsterhuren, huurkopen, rent to own: de termen worden veel door mekaar gebruikt en niemand kent het verschil nog. ‘Huurkopen’ sloeg bijvoorbeeld op een formule waarbij je echt het huis afkoopt over een periode van 25 jaar (zonder extra lening). Maar vandaag wordt die term ook voor andere formules gebruikt.

De enige houvast? Lees je contract. Van voren naar achteren en terug. Wil je de details bespreken? Een inschatting maken of je toch aan 100% voor een eigen huis zou kunnen lenen? Kom maar langs, we bekijken het samen.