Home Blogs Hamsterhuren, dat is huren en afbetalen in één

Hamsterhuren, dat is huren en afbetalen in één

Huren, dat is toch geld in ’t water? ’t Zal wel, zegt elke Belg, bien sûr! Een eigen huis blijft onze ultieme droom. Maar goed, niet iedereen kan dat financieel bolwerken. Een oplossing is misschien die van hamsterhuren. Met je huurgeld betaal je dan al voor een stuk het huis af waar je woont. Wablief?

 

Hamsterhuren is een relatief nieuwe formule, die sinds een paar jaar toch van de grond begint te geraken in onze contreien. Het doel is om de huizenmarkt toegankelijk te maken voor mensen met weinig tot geen eigen middelen. Het werkt zo: je krijgt een koopoptie voor een woning en je kan die in afwachting voor een paar jaar huren. Als je uiteindelijk wil kopen, dan mag je de betaalde huur (gedeeltelijk of volledig) aftrekken van de aankoopprijs. Daarna sluit je een lening af en betaal je verder aan de bank en is de eigendomstitel naar jouw overgeschreven.

De huur wordt je spaarrekening

Met andere woorden: je betaalt al voor een huis terwijl je het nog huurt. Je bent niet verplicht om te kopen, want het gaat enkel om een optie. Als de buren dik tegenvallen, als het uit is met je lief of als je leven een andere wending pakt, dan wandel je gewoon buiten zoals bij een normaal huurcontract.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dat hamsterhuren. Het geeft mensen een opstapje naar een droom die ze anders nooit zouden kunnen waarmaken. Zeker voor wie geen spaarcenten heeft, want de bank leent nooit alles wat je nodig hebt om een huis volledig te betalen. Maar als het te mooi is om waar te zijn, is het dan wel waar?

Een paar aandachtspunten

Toch een paar puntjes om op te letten in zo’n constructie:

  • Er staat meestal een termijn op de koopoptie. Je moet bijvoorbeeld de knoop doorhakken na 8 of 10 jaar. Dan moét je dus wel aankopen, als je in het pand wil blijven wonen. Op zich geen probleem, dat weet je van in het begin.
  • Je kan niet altijd de volledige betaalde huur aftrekken van de prijs. Soms is het bijvoorbeeld beperkt tot 4 jaar huur (ook al woon je er al langer). Ook dat staat in het contract, er hoeven geen addertjes onder het gras te zitten.
  • De verkoper speelt eigenlijk een beetje bankier, want hij ziet het geld van zijn investering maar traag terug. Dat is meteen de reden waarom het aanbod aan hamsterhuurwoningen nog klein is. Er is volk met serieus kapitaal voor nodig.
  • Het is daarom meestal een bouwpromotor die hamsterhuren aanbiedt. Als die firma failliet zou gaan, dan zou het kunnen dat je de koopoptie niet kan lichten. Maar dat is een worst case scenario natuurlijk.
  • Check zeker of de huurprijs niet te hoog is in vergelijking met een soortgelijk huis of appartement. De huur zal ook jaarlijks geïndexeerd worden, en misschien ook de aankoopprijs. Vraag daarnaar.
  • Je verschuift de timing van je woonkrediet naar de toekomst. Vandaag ken je de rentevoeten — en die zijn historisch laag. Maar het is onmogelijk om nu in te schatten wat de rentevoeten zullen zijn binnen 5 of 10 jaar.

Bijna hetzelfde maar net niet: huurkopen

De term ‘huurkopen’ wordt soms gebruikt als synoniem voor hamsterhuren, maar het is niet helemaal hetzelfde. Bij huurkopen huur je ook van de verkoper, maar je doet dat over een lange periode van 20 tot 25 jaar. De verhuurder blijft eigenaar tot op het einde. Hier komt er in principe nooit een lening via de bank aan te pas.

Wil je de details van je hamsterhuur of huurkoop bespreken? Een inschatting maken of je toch al voor een eigen huis zou kunnen lenen? Kom maar langs, we bekijken het samen.

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.