Home Blogs Welke documenten heb je nodig om je woning te verkopen?

Welke documenten heb je nodig om je woning te verkopen?

Een huis (ver)kopen, daar komt een hele papierhandel bij kijken. Bij de banken, notarissen en gemeentehuizen staan de printers niet stil. Een aantal documenten zijn voor rekening van de verkoper. Welke allemaal?

Hieronder staan de belangrijkste — slik, dat zijn er al heel wat. Bespreek met de notaris of er nog meer nodig is. Hoe dan ook: jouw notaris is gepokt en gemazeld in dit soort dingen. Hij of zij kan zeker ook een stuk van het werk uit jouw handen nemen.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Wat? Het EPC informeert de koper over de energetische kwaliteit van de woning. Vroeger was dat tien jaar geldig, maar sinds 2022 mag een EPC niet ouder zijn dan 2019. Heb je sindsdien nog verbouwd? Zeker een nieuw certificaat vragen dan. Met de steeds strengere normen heb je een troef in handen als je huis goed geïsoleerd is.

Hoeveel? Een energiedeskundige mag zelf het tarief bepalen, maar het zal waarschijnlijk iets rond de 300 euro zijn.

Hoe vraag je het aan?

Keuring van de elektrische installatie

Wat? Een kortsluiting kan je huis in vlammen doet opgaan. Daarom is een keuringsverslag van de elektrische circuits verplicht. Een negatief verslag betekent niet dat de verkoop niet kan doorgaan, maar het verslag zelf moet je wél hebben. Het zal dan aan de koper zijn om binnen de 18 maanden de mankementen aan te pakken en zo weer in orde te zijn voor de brandverzekering.

Hoeveel? Reken op 150 à 200 euro, maar dat kan oplopen als je het elektriciteitsschema van je huis niet (meer) hebt.

Hoe vraag je het aan?

OVAM bodemattest

Wat? Niemand wil wonen op vervuilde grond. Daarom maakt ook de inhoud van het bodemattest verplicht deel uit van de compromis. Als er ooit een industriële of andere verdachte activiteit plaatsvond op jouw perceel, dan zou het kunnen dat een expert de grond moet onderzoeken. Dat gebeurt op jouw kosten.

Hoeveel? Het attest zelf kost 55 euro voor een kadastraal perceel, 222 euro voor een gedeeltelijk perceel (los van het eventuele bodemonderzoek). Meestal is het de notaris die dit aanvraagt.

Hoe vraag je het aan?

Stedenbouwkundig uittreksel

Wat? Verkavelingsvoorschriften, bekende bouwovertredingen, een eventueel voorkooprecht… Het zijn allemaal dingen waar je gemeente van op de hoogte is. Het is dus ook bij hen dat je moet aankloppen voor uittreksels uit het vergunningen- en plannenregister. Meestal zal de notaris dat trouwens voor jou doen.

Hoeveel? Afhankelijk van de stad of gemeente, maar reken op iets van een 100 euro.

Hoe vraag je het aan?

Kadastrale legger en kadastraal plan

Wat? In de kadastrale legger staan jouw gegevens als eigenaar, de aard van het pand, het bouwjaar, het perceelnummer en de exacte oppervlakte. Kan daar een tekeningske bij? Jazeker, dat is het kadastraal plan.

Hoeveel? Een tiental euro, soms gratis als je digitaal aanvraagt via MinFin. Ook de notaris of de vastgoedmakelaar kan dit regelen.

Hoe vraag je het aan?

Informatie van de syndicus

Wat? Als je een appartement verkoopt, heb je ook de jaarbalansen en de verslagen nodig van al de VME’s (vergaderingen met de mede-eigenaars) van de voorbije drie jaar. Vraag dat allemaal op bij de syndicus.

Hoeveel? Hopelijk gratis, het is namelijk hun job.

Asbestattest

Vanaf 23 november 2022 is ook een asbestattest verplicht. Vlaanderen wil namelijk tegen 2040 asbestveilig zijn. Er mag enkel nog asbest in je huis blijven als het veilig en intact weggestopt zit én op voorwaarde dat elke volgende eigenaar ervan afweet. Vandaar dat attest dus. Er komen daarvoor nog gecertificeerde experts.

Hoeveel? Reken op iets van een 500 euro.

Hoe vraag je het aan?