blog-image

Verplicht vanaf 2022: het asbestattest

door Renaat Acke op 4 feb 2022

Asbestattest, het woord is nogal een tongbreker. Maar wel belangrijk om er eentje te hebben, tenminste als je een huis koopt of verkoopt van vóór 2001. Het doel is om Vlaanderen volledig asbestveilig te krijgen tegen 2040, en er is nog wel wat werk aan de winkel.

Asbest leek wel een wondermiddel, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen Europa volop in de stellingen stond. Het product had alle kwaliteiten: isolerend, brandwerend én goedkoop om te ontginnen. Ideaal om mee te bouwen, dus. En dat is dan ook massaal gebeurd. Maar stilaan werd het grote nadeel duidelijk. Wanneer je asbesthoudend materiaal afbreekt, komen er onzichtbaar kleine stofdeeltjes vrij die kankerverwekkend zijn. 

De strijd tegen asbest is al begonnen in de jaren 1980, maar nog altijd niet afgelopen. Sinds 2001 is er in België een totaalverbod op de productie en het gebruik, maar oudere huizen hebben het vaak nog zitten in plafondplaten, in de afvoerbuizen, in de schouw… 

Goed, beter, best zonder asbest

Vlaanderen moet tegen 2040 asbestveilig zijn. Wil je een woning ouder dan bouwjaar 2001 verkopen, dan zal je naast een EPC-attest en een keuringsattest voor de elektriciteit vanaf nu ook een asbestattest moeten aanvragen. Op den duur zal elke eigenaar van zo een oude woning er een moeten hebben, en ook verplicht een kopie moeten bezorgen aan elke (nieuwe) huurder. 

Wat vind je in het asbestattest terug? 

  • Een inventaris van welke materialen en onderdelen van het gebouw asbest bevatten. 
  • De staat van het asbest. 
  • De beste manier om het veilig te verwijderen of te beheren.

Dat laatste woordje ‘beheren’ is wel relevant: asbestveilig betekent niet asbestvrij. Het is dus best mogelijk dat er nog asbest zal achterblijven in jouw huis na 2040, op voorwaarde dat het veilig en intact weggestopt zit. En ook op voorwaarde dat elke volgende eigenaar of huurder ervan afweet. Vandaar dat attest dus.

Vraag het niet aan de klusjesman

Belangrijk voor jou als verkoper: je zal een erkende asbestdeskundige moeten inschakelen. Die zal normaal gezien niets moeten uitbreken en nergens moeten boren, enkel bij twijfel zal er een stukje voor analyse naar een labo moeten. De prijzen zijn nog niet bekend, en OVAM moet zelfs nog de lijst van erkende deskundigen publiceren. Waarschijnlijk mag je rekenen op een paar honderd euro voor de expert en een vijftigtal euro voor het attest zelf.

Wat als je rapport slecht uitdraait? Asbest is hoe dan ook een materiaal waar je best niet zelf mee aan de slag gaat. Handschoentjes en je corona-mondmasker zullen niet volstaan. Zelfs de meeste containerparken aanvaarden het goedje niet meer. OVAM heeft een overzicht gemaakt van wat je moet weten over asbest, van de herkenning tot de afbraak.

Wordt vervolgd…

Het precieze protocol, de timing en de kosten liggen nog niet vast, maar dat zou in het voorjaar van 2022 duidelijk moeten worden. Vraag er ons naar, wij volgen de zaak mee op.