Home Blogs Bouwgrond op het oog? Koop hem voor 31 mei 2018 en spaar 2500 euro uit

Bouwgrond op het oog? Koop hem voor 31 mei 2018 en spaar 2500 euro uit

Let op, dit is mogelijks de snelste 2500 euro die je ooit verdiend hebt. Dat is namelijk het bedrag dat je uitspaart als je die bouwgrond waar je al maanden over twijfelt nú koopt. Waarom al die haast? Omdat de wetgeving rond het abattement zeer waarschijnlijk vervalt na 31 mei. Na die datum wordt je bouwgrond dus vanzelf een stuk duurder. Hier is alles wat je moet weten over de nieuwe regeling, en de reden waarom je daar liever niet op wacht.

Soms is het leven inderdaad aan de rappen

Het abattewat?

Het abattement is de regel uit de wet die bepaalt dat je op de eerste schijf van 15000 euro van het aankoopbedrag van je woning of grond geen registratierechten hoeft te betalen. Daarnaast is er nog een bij-abattement van 1000 euro. Dat levert vooralsnog een korting op van 2500 euro bij een groot beschrijf, en 1750 euro bij een klein beschrijf.

Dit zijn de voorwaarden

Natuurlijk zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan de toekenning van het abattement en het bij-abattement. De belangrijkste even op een rij:

  • het (bij-)abattement is er voor natuurlijke personen, niet voor vennootschappen
  • het is enkel geldig voor woningen of bouwgrond op Vlaams grondgebied
  • je moet de volle eigendom hebben over het onroerend goed
  • jij of de andere kopers mogen geen eigenaar zijn van ander onroerend goed binnen de Belgische grenzen
  • als koper moet je in de woning gedomicilieerd zijn. Je krijgt wel wat tijd: koop je een huis, dan moet je er binnen de twee jaar wonen, gaat het om grond, dan krijg je vijf jaar respijt

Maar dat verandert dus

In lijn met de veranderende wetgeving rond de registratierechten aan 7% op de aankoop van een gezinswoning, zal de overheid ook het abattement aanpakken. De deadline ligt momenteel op 31 mei, maar mogelijks gaat de nieuwe regel pas later in, afhankelijk van wanneer het decreet precies gestemd wordt. Zoals het er nu naar uitziet, vervalt de huidige abattementregeling volledig.

In de plaats daarvan komt er een nieuw abattement, geldig op de eerste schijf van 80.000 euro — op voorwaarde dat de woning niet meer waard is dan 200.000 euro (220.000 euro in kerngebieden), een cijfer dat nog moet worden bevestigd door Minister Tommelein. Merk op dat het renovatieabattement eveneens wordt opgedoekt.

Euh? En nu in het Nederlands?

Even concreet. De vermindering van registratierechten op bouwgronden wordt afgeschaft. Daardoor betaal je binnenkort op elke bouwgrond 10% registratierechten — die nu trouwens verkooprechten heten. Ben je nog mee? Om het even kristalhelder te maken: zeg maar bye bye tegen de korting van 2500 euro die het oude systeem je gunde. Van de geruchten over bouwgronden die zouden zakken naar 7% blijft dus geen spaander heel.

En dan is er nog de BTW

Als je bouwgrond wil kopen, zijn er twee opties. Als de verkopende partij ook de bouwheer is, valt de aankoop onder de BTW-regeling. In de praktijk worden de meeste bouwgronden echter aangekocht volgens het systeem van de registratierechten. Voor alle nieuwbouwprojecten komt er dus binnenkort 2500 euro verkooprecht bovenop. Koop je je huis met een strikje rond via een sleutel-op-de-deur formule, dan is de kans groot dat je ook onder de nieuwe 10%-regel valt. Tenzij je mee aankoopt met de firma, waardoor je weer onder de BTW-regeling valt.

In het kort: dit is wat je moet doen

Heb je je bouwgrond al een tijdje op het oog? Dan is het zonder twijfel tijd voor actie. In de wandelgangen gonst het van de geruchten over 31 mei als einddatum voor het abattement. Toegegeven, het zou best kunnen dat het wat later wordt, maar sowieso verlies je niks als door je compromis te tekenen voor die dichterbij komende deadline. Voor 2500 euro (of 1750 euro in het geval van een klein beschrijf), kan een beetje haast en spoed heus geen kwaad.

Meer informatie? Maak nu een afspraak met een van de experts van hypotheek.winkel. We berekenen samen perfect welk bedrag jij kan ontlenen, en beantwoorden al je vragen: