Home Blogs Asbestattest – verplicht sinds 23 november 2022

Asbestattest – verplicht sinds 23 november 2022

Asbestattest, het woord is nogal een tongbreker. Maar wel belangrijk om er eentje te hebben, tenminste als je een huis koopt of verkoopt van vóór 2001. Het doel is om Vlaanderen volledig asbestveilig te krijgen tegen 2040, en er is nog wel wat werk aan de winkel.

Asbest leek wel een wondermiddel, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen Europa volop in de stellingen stond. Het product had alle kwaliteiten: isolerend, brandwerend én goedkoop. Ideaal om mee te bouwen, dus. En dat is dan ook massaal gebeurd. Maar stilaan werd het grote nadeel duidelijk. Wanneer je asbesthoudend materiaal afbreekt, komen er onzichtbaar kleine stofdeeltjes vrij die kankerverwekkend zijn.

Sinds 2001 is er in België een totaalverbod op de productie en het gebruik, maar oudere huizen hebben het vaak nog zitten in plafondplaten, in de afvoerbuizen, in de schouw…

Goed, beter, best zonder asbest

Vlaanderen moet tegen 2040 asbestveilig zijn. Wil je een woning ouder dan bouwjaar 2001 verkopen, dan zal je het attest moeten aanvragen. In de toekomst zal elke eigenaar van een oude woning er ook een moeten bezorgen aan zijn of haar huurders. Voorlopig geldt de verplichting enkel bij een ‘overdracht onder levenden’. Dus er is geen attest nodig bij een erfenis, maar wel als je trouwt met (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen en je partner was nog geen eigenaar.

We spreken hier over alle constructies die een dak hebben. Dus ook een garagebox, een loods, een carport… De enige uitzondering geldt voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Daarvoor krijg je nog uitstel tot 1 mei 2025.

Wat vind je in het asbestattest terug?

  • Een inventaris van welke materialen en onderdelen van het gebouw asbest bevatten.
  • De staat van het asbest.
  • De beste manier om het veilig te verwijderen of te beheren.

Dat laatste woordje ‘beheren’ is wel relevant: asbestveilig is niet noodzakelijk asbestvrij. Het is dus mogelijk dat er nog asbest zal achterblijven in jouw huis na 2040 als het veilig en intact weggestopt zit. Maar die kans wordt kleiner en kleiner. Vanaf 2023 geldt namelijk ook een renovatieplicht. Woningen van vóór 2001 zijn zelden energiezuinig, dus daar is verplicht werk aan. Maar pakweg nieuwe isolatie plaatsen kan niet als er nog asbest aanwezig is… en dan komen er dus extra werken bij.

Vraag het niet aan de klusjesman

Belangrijk voor jou als verkoper: je zal een erkende asbestdeskundige moeten inschakelen. Die zal hopelijk niets moeten uitbreken en nergens moeten boren, enkel bij twijfel zal er een stukje voor analyse naar een labo moeten. Waarschijnlijk mag je rekenen op iets tussen de 500 en 1.000 euro. In sommige gevallen, als er signalen zijn dat het asbest dieper zit, dan kan de kost wel serieus oplopen omdat er ook iets moet afgebroken worden.

Wat als het rapport slecht uitdraait? Dan is de verwijdering een zorg voor de koper. De verkoper hoeft het probleem niet zelf op te lossen. Maar die koper zal wel verwachten dat er een stuk van de aankoopprijs van het huis afgaat.

Asbest is hoe dan ook een materiaal dat je best niet zelf verwijdert. Handschoentjes en je corona-mondmasker zullen niet volstaan. Je hebt zelfs speciale asbestzakken nodig om het goedje naar een containerpark te brengen. OVAM heeft een overzicht gemaakt van wat je moet weten over asbest, van de herkenning tot de afbraak.

Wordt vervolgd…

Het asbestattest lijkt misschien niet meer dan een zoveelste verplicht papiertje. Maar omdat de gevolgen groot kunnen zijn bij een verplichte renovatie, zorg je als koper best dat je weet waar je aantoe bent. Vraag er ons naar, wij volgen de zaak mee op.