Home Woonproject Andere projecten Zelfbouwer? Hoe sluit je een hypothecaire lening af?

Zelfbouwer? Hoe sluit je een hypothecaire lening af?

Zelf een chape gieten of elektriciteit leggen, dat is andere koek dan de muren in een schoon kleurke steken. Toch bestaan ze, de handige Harry’s en Henriettes die echt alles zelf willen doen, van begin tot einde. Hoe zit het dan met de hypothecaire lening? Krijg je die makkelijk als je een eigen huis bouwt? Reken maar van niet.

Geen probleem voor de banken als je een bestaand huis wil renoveren of er een prachtige veranda tegen wil zetten. Daar hebben ze alle vertrouwen in. Maar de definitie van een hypothecaire lening is dat het huis als onderpand dient. De woning is een waarborg voor de bank, in het worst case scenario dat jij de lening niet zou kunnen afbetalen. En daar wringt het schoentje voor de zelfbouwers. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat zo een ambitieus project nooit af geraakt. De drie biggetjes waren ook niet allemaal even getalenteerd, nietwaar. En zonder huis, geen waarborg.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

De voordelen van zelfbouw:

  • De lagere prijs — Nogal evident, je spaart de werkuren van de stielmannen uit. Bovendien zal je nu zelf de materialen kunnen kopen. Als je weet waar je moet zijn, kan dat ook goedkoper uitkomen, zonder de marges van de aannemer.
  • Nog lagere prijs — Als je zelf bouwt, eventueel met familie en vrienden, dan betaal je geen btw op de gratis gepresteerde uren. Het is wel verstandig om dat vooraf te laten weten aan de inspectie. Een paar foto’s nemen tijdens de werken is ook een goed idee, voor als ze het bij een controle toch verdacht vinden.
  • Planning — Metsers, schrijnwerkers, elektriciens en loodgieters — wie heeft er nog nooit op staan wachten? Als je alles zelf doet, ben je redelijk zeker dat je op de afspraak verschijnt.

De nadelen van zelfbouw:

  • Zwartwerk — Strikt genomen is enkel hulp van familie tot de tweede graad toegestaan, maar in de praktijk zal je niet gestraft worden als ook vrienden meehelpen. Alleen moeten het dan wel échte kameraden zijn. De sociale inspectie lacht er niet mee wanneer er Poolse boezemvrienden staan te werken die niet eens je voornaam kennen.
  • Kopzorgen — Doe-het-zelvers zijn nu eenmaal geen professionals. En hopelijk ziet je lief je nog even graag als de charmante plankenvloer bergaf loopt.
  • Gereedschap — Je spaart misschien uit op de werkuren, maar heb je al het materiaal? Gereedschap huren of kopen is geen goedkope zaak.
  • Aansprakelijkheid — Als de muur van de buren mee barst met de jouwe, dan ben jij daar als bouwheer verantwoordelijk voor. Dat zijn dure rekeningen en je kan er enkel voor in de spiegel kijken (als die niet van de muur gevallen is).
  • Verzekering — Je bent verplicht om een ongevallenverzekering af te sluiten. Gelukkig maar. Maar het zal een dure verzekering zijn vanwege het hoge risico en bovendien zal niet alles gedekt zijn. Een werfongeval wil je gewoon liever niet.
winwinlening

Aannemers worden makkelijker aangenomen

Terug naar die lening. De meeste banken staan dus niet te springen voor een zelfbouwer.

Ze willen zekerheid dat het pand afgeraakt en voldoet aan de kwaliteitsnormen. En die normen zijn niet van de poes, zeker nu de Vlaamse Overheid werk aan het maken is van de klimaatdoelstellingen in de bouw. De energienormen zijn bijzonder streng. Zet maar eens een BEN-woning op je eentje!

Bon, op je eentje ben je nooit helemaal. Hoe dan ook moet je een architect inschakelen bij elke nieuwbouw. Dat is verplicht. En aangezien architecten wel eens vaker een huis gezet hebben, zullen zij ook automatisch in het ontwerp rekening houden met de E-normen. Maar de tekening en de uitvoering is niet hetzelfde, dus je zal het vertrouwen van de bank moeten winnen dat jij echt weet waar je aan begint. En tenzij je zelf in de bouw werkt of een aannemer bent, dan willen ze er vaak niet van weten.

Sommige banken hebben meer vertrouwen in jou

Zoals je misschien al wel durft raden zijn er banken die nu eenmaal gemakkelijker meestappen in zo’n zelfbouwproject en zijn er dan weer die allerminst happig zijn om in te stappen. Wij kennen de banken als onze broekzak en kijken meteen ook waar je het voordeligst uitkomt.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download