Home Woonproject Andere projecten Kopen als expat in België? De snelcursus!

Kopen als expat in België? De snelcursus!

Welkom in België. Het land waar we met een baksteen in de maag geboren zijn. Dat je hier een huis wil kopen, betekent alvast dat je goed ingeburgerd bent. Maar België, dat is ook het land van regels, regeltjes en uitzonderingen op de regeltjes. Dat zal je wel al gemerkt hebben. Hoe zit het als je wil lenen voor vastgoed? Anders dan in je thuisland, zoveel is zeker.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een woning kopen als expat. Je bent dus geen Belg en wil dat ook niet meteen worden. Als expat werk je voor een Belgische afdeling van een internationaal bedrijf en krijg je een paar administratieve en fiscale voordelen om je tijdelijke verblijf hier makkelijker te maken. Tips om een huis te kopen als buitenlander, vind je in deze blog.

Het goede nieuws is dat de voordelen van het expat-leven ook gelden als je een huis wil kopen. Kort samengevat: de verkoper, de bank en de notaris zullen je precies hetzelfde behandelen als een Belg.

Hoe koop je een huis als expat?

Zoals een Belg dus. Je zoekt via immosites, onderhandelt over de prijs met de verkoper of de vastgoedmakelaar en brengt een bod uit. Daarna volgt de zoektocht naar een lening en het papierwerk bij de notaris. Tijdens heel het parcours, tot je uiteindelijk de sleutel krijgt, zijn er toch een paar dingen die wel kunnen verschillen van je thuisland.

En zelfs al spreken we daarmee voor onze eigen winkel, hypotheek.winkel is daarbij de beste hulp. En vooral: gratis! (Hoe kan dat?) Wij geven advies over je budget, we zorgen dat je niet zelf alle banken moet gaan vergelijken, doen een suggestie voor de lening die het best bij jou past en leggen het ingewikkelde papierwerk uit. Aussi en français or in English. Een paar van onze hypotheek.experts spreken trouwens ook een mondje Spaans of andere talen. Laat ons gewoon even weten in welke taal je geholpen wenst te worden bij het maken van een afspraak.

Waar moet je zeker op letten?

  1. De populairste site voor vastgoed is Immoweb. Een populaire nieuwkomer is Biddit: een immo-site opgericht door notarissen die het makkelijker maakt om te bieden op een huis. Minder stress, en je bent zeker dat alles legaal verloopt. Verder heb je nog Zimmo, Immovlan, Immoscoop…
  2. Let op! Als je in België een bod uitbrengt, en de verkoper aanvaardt dat bod, dan is er in principe geen weg meer terug. Zelfs al heb je dat bod per sms verstuurd of op een bierviltje gekrabbeld. Spring er dus niet te licht mee om!
  3. De prijs is niet de prijs. Onze kostenstructuur is een Belgisch labyrint. Registratiebelasting, btw, erelonen, akte- en hypotheekkosten… De lijst is lang. Het zijn allemaal extra kosten waarvoor je niet kan lenen bij de bank.
  4. Next! Wanneer het bod aanvaard is, volgt de koopovereenkomst of ‘het compromis’. Daarin tellen ook de kleine lettertjes. Opnieuw: reken op hypotheek.winkel om die van het Latijn naar iets begrijpelijks te vertalen.
  5. En dan de zoektocht naar een lening. Bij hypotheek.winkel vergelijken we 25 banken zodat je daar niet zelf aan moet beginnen. We stellen ook samen met jou het dossier voor de bank samen.
  6. Bij de goedkeuring door de bank nemen we de documenten nog eens door. Daarna helpen we je om de laatste stap naar je nieuwe voordeur te zetten: de notariële akte en de leningsakte.

Maak een gratis afspraak

En dan is het verhaal nog niet gedaan. Wanneer je verbouwt, leidt hypotheek.winkel je door het bos van de energiesubsidies. En als het de moeite wordt, laten we je zelf weten wanneer het nuttig is om je lening te herfinancieren.

Enfin. Nog niet overtuigd? Maak dan vooral géén afspraak!

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download