Home Notaris Bod geaccepteerd — en nu?

Bod geaccepteerd — en nu?

Hoera! Het bod op jouw droomhuis werd aanvaard, maar wat nu? Moet ik nu al naar de bank? Of eerst naar de notaris? En wanneer mag ik verhuizen? Er komen tientallen vragen op je af. We leggen kort uit welke stappen je te wachten staan.

1. Datum plannen voor het compromis

Als je een bod gedaan hebt, gaat de bal aan het rollen. Het is eerst aan de verkoper om zich te buigen over je voorstel en te reageren met “akkoord”, “niet akkoord” of een tegenbod. Van zodra je een akkoord hebt, kan je aan de volgende stap beginnen denken: het tekenen van de verkoopovereenkomst. In de volksmond: het compromis. Het is normaal gezien de verkoper die zorgt voor de eerste versie, meestal met de hulp van een notaris of vastgoedmakelaar. Die zal dan contact met jou opnemen om een afspraak vast te leggen voor de ondertekening. Ga daar niet te snel op in, want je wil wel eerst rustig kunnen lezen wat erin staat. Vraag dus eerst naar het ontwerp van het compromis!

Goed voorbereid aan de start staan? Download dan het e-book 7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis. Zo sta je al in pole position aan het begin van het gesprek.

Onthoud één ding goed: de vastgoedmakelaar staat aan de kant van de verkoper. Die betaalt hem namelijk om de verkoop in goede banen te leiden. Het is dus eigenlijk twee tegen één. Ben je niet 100% zeker, neem dan zeker contact op met de hypotheek.winkel in je buurt. Wij verdedigen jouw belangen en laten het ontwerp van compromis nalezen door een van onze bevriende notarissen zodat je als koper niet in je eigen voet schiet. Van zodra de verkoper én jij de verkoopovereenkomst getekend hebben, dan kan je niets meer aan de gemaakte afspraken wijzigen of toevoegen.

2. Op zoek naar de beste lening

Compromis getekend? De kans dat je het hele bedrag in één keer kan ophoesten is natuurlijk klein. Tijd voor de hypothecaire lening dus. Maar waar begin je? De meeste Belgen stappen gewoon naar hun huisbank en misschien nog naar de bank van hun geliefde en tekenen vervolgens het beste voorstel. Gemakkelijk, want je bent weinig tijd kwijt en je eigen bank zal je toch niet in de zak zetten — zeker omdat je hele familie er klant is en je grootvader er nog een oude vriend aan huis is.

Wel, als we even die droom mogen doorprikken, dan doen we dat graag. Uiteraard mag je naar je eigen bank gaan om hun voorstel te krijgen, maar kom daarna eens langs bij ons. Wij zullen hun voorstel vergelijken met zo goed als alle andere opties binnen de markt. Dát is pas gemakkelijk en je krijgt er meteen ook een expert bij die de papiermolen en de verdere afhandeling van je dossier kan opvolgen. Tweemaal winst voor de prijs van… euhm… geen.

3. Verzekering afsluiten

Bij dat huis en die lening horen ook verzekeringen. De bank wil daar meestal een package deal van maken. Alles onder één dak is gemakkelijk, maar niet goedkoop, zoals je zelf misschien al had verwacht.

De verzekeringen die je meestal samen met de hypothecaire lening afsluit, zijn de brandverzekering en de schuldsaldoverzekering. De brandverzekering spreekt voor zich, maar dekt eigenlijk meer dan brand alleen. Ze kan bijvoorbeeld ook dienen voor diefstal of schade door stormweer. Kijk dus ook naar de voorwaarden, niet alleen naar de prijs. Wil je serieus beschermd zijn of gewoon zo goedkoop mogelijk of ga je voor de gulden middenweg? Ook hier kan hypotheek.winkel helpen, om de kleine lettertjes te vergelijken op vlak van tarief, algemene voorwaarden en schaderegeling.

Hetzelfde geldt voor de schuldsaldoverzekering. Om het cru te zeggen: “Dood is dood.” Dan kies je toch gewoon voor de goedkoopste? Zou je denken, maar er zij nog vraagtekens. Je kan een polis betalen in constante premies of in opeenvolgende verschillende premies. Je kan een premie fiscaal in vermindering brengen of die korting aan je neus laten voorbij gaan. Vergelijken loont wel degelijk, net als de beslissing of je je 50-50, 100-100 of 75-25 wil verzekeren als koppel. En trouwens, die schuldsaldoverzekering is niet eens verplicht. Er blijven dus veel vragen waar wij je gerust mee kunnen helpen.

4. De notaris

Met de notariële akte bezegel je de aankoop van je droomhuis definitief. Hij/zij zorgt voor een correcte overdracht van de woning tussen verkoper en koper. De notaris onderzoekt ook of er geen hypotheek meer rust op het huis en of er geen mede-eigenaars verstopt zitten achter het gordijn. Daarnaast komt er een fiscaal onderzoek, zodat je niet opgezadeld wordt met mogelijke schulden van de verkoper. Het laatste wat je wil, is dat je huis verkocht zou worden om oude schulden af te lossen…

Er zitten dus best wel wat stappen tussen een bod en de nieuwe sleutel aan je sleutelbos. Spreek met ons, wij zetten de stappen in de juiste volgorde. Alle beslissingen blijven aan jou!

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.