Home Hypothecaire lening Wat als ik mijn lening niet meer kan betalen?

Wat als ik mijn lening niet meer kan betalen?

Zwaar ziek worden. Je job verliezen. Er plots alleen voor staan. Het zijn allemaal dingen die je leven op zijn kop kunnen zetten. En als je daardoor je lening niet meer kan afbetalen, gaat het van kwaad naar erger. Het is pijnlijk om dan gewoon een nummer te worden in het systeem, met de ene na de andere vreselijke waarschuwingsbrief… of erger. Hoe vermijd je dat?

De kans dat het gebeurt is klein. Bij minder dan 1% van de woonkredieten komen mensen in de problemen. Maar het zal jou maar overkomen. Er is niet één gouden oplossing voor hoe je het moet aanpakken, wanneer je worstelt met de rekeningen. We zouden de vraag beter omkeren: wat mag je zeker niét doen?

Als je geen nummer wil worden, blijf dan een mens

Wat je niet mag doen, is je kop in het zand steken en hopen dat het probleem weggaat. Want dat zal het niet. Het systeem is hard en de bank zal hoe dan ook stappen ondernemen. Ze moeten trouwens, want de regels staan in de wet: na drie maanden zonder betaling moeten ze je op de zwarte lijst van de CKP zetten. Dat is het begin van veel ellende, want dan zal je ook moeilijk bij een andere bank kunnen gaan lenen.

De beste manier om geen nummer te worden, is om zélf een mens te blijven. Zorg dat jij wel een gezicht hebt. Praat daarom met de persoon die je woonkrediet begeleid heeft vanaf het begin. Leg de kaarten eerlijk op tafel leggen en bespreek je probleem. Want deze vertrouwenspersoon kent het systeem beter dan jij. Hij of zij weet welke dienst ze moeten bellen om te zien welke mogelijkheden er nog voor jou bestaan.

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Wacht geen drie maanden. Spreek met je hypotheek.expert van zodra je de eerste brief krijgt. Echt, doe het direct. Er bestaan verschillende oplossingen om een hypothecaire lening uit te stellen of om te buigen, maar veel hangt af van de timing. Enkele opties:

  • Je vraagt 6 maanden uitstel van betaling van het kapitaal. Je betaalt dan enkel de intresten. Dat is een veel kleiner bedrag. De lening zal dan aan het einde gewoon 6 maand langer lopen.
  • Je vraagt om de looptijd van je woonkrediet te verlengen, bijvoorbeeld van 20 naar 25 jaar. Hierdoor krijg je dan een lagere maandlast voor de rest van de duurtijd.
  • Je zet je huis te koop en licht de bank daarover in. Met de opbrengst van de verkoop kan je de lening afbetalen. En daarna kan je met een schone lei beginnen.

Besef dat de bank er binnen haar mogelijkheden zoveel mogelijk wil aan doen om een oplossing te vinden. Ook voor hen brengt het niets op als jij in een doodlopend straatje zit. Maar nogmaals: ze moeten het dan wel eerst weten. Anders is het een computer die de brieven verstuurt.

Zit jij in de problemen? Dan ben je nu al goed bezig.

Je bent dit artikel aan het lezen. Dat is eigenlijk al veel, want je bent dus aan het zoeken naar een oplossing. Maar Google weet niet alles. Weet je niet meer met wie te spreken? Heb je je lening destijds gevonden via hypotheek.winkel? Vraag het ons dan.

Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?