Home Blogs Verkoop uw kot!

Verkoop uw kot!

Corona legt de woningmarkt stil? Ja en nee. De baksteen zit duidelijk in onze maag, niet in onze longen. Koppels maken ’s avonds extra tijd vrij om Immoweb af te schuimen, nieuwbouwprojecten zitten in de lift en notarissen doen er alles aan om de papierwinkel digitaal te bolwerken. De grote moeilijkheid is natuurlijk dat plaatsbezoeken verboden zijn. Tenzij dat niet hoeft… Al eens gedacht om je huis aan de huurders te verkopen?

Het lijkt soms alsof eigenaars extra door de coronamaatregelen gestraft worden. Wie een commercieel pand verhuurt, wordt vriendelijk verzocht om de huur uit te stellen of te laten vallen. Als je een tweede verblijf aan zee hebt, mag je daar niet naartoe, en het als vakantieverblijf verhuren mag je natuurlijk ook niet. Wie studentenkoten heeft, krijgt vragen van studenten of hun ouders om de huur op te schorten zoals de universiteit van Gent en Leuven doen.

De teneur lijkt te zijn dat elke eigenaar een vastgoedmagnaat is. Als je onroerend goed bezit, zit je blijkbaar zó lekker in de wol, dat je wel eventjes zonder de extra inkomsten kan. Niet dus. Er zijn genoeg eigenaars die zelf ferme kosten moeten ophoesten (excusez le mot) of nog hun eigen hypotheek moeten aflossen. Als de crisis ook jou treft, dan heb je misschien al aan verkopen gedacht.

Ga eens met je huurders praten

Zijn er ook goede redenen om je huis dan net nu te verkopen? Misschien wel, ja. Hier zijn er een paar.

  • De coronacrisis is nog niet voorbij. De kans is reëel dat de vastgoedmarkt na afloop zal boomen, zowel qua vraag als qua aanbod. Het is verre van zeker wat dat zal doen met de prijzen, maar voorlopig heb je nog het voordeel van de snelheid.
  • Het zijn onzekere tijden en dan kiezen mensen voor wat ze kennen. Het huis waar ze al wonen bijvoorbeeld!
  • Meer dan een miljoen Belgen zijn intussen tijdelijk werkloos. We wensen het niemand toe, maar na een regen van faillissementen zal dat voor velen een permanente staat worden. Stabiele huurinkomsten zijn dan niet meer gegarandeerd.
  • De energie-eisen worden strenger en strenger. Misschien heb je wel meer zin om je huis te verkopen dan om het te verbouwen. Dat nieuwe dak, bijvoorbeeld, dat is moeilijk om nog langer uit te stellen.
  • Misschien weet je niet of de huurders klaar zijn voor de grote stap, maar vragen staat vrij. Dit is een uitstekend moment om het ballonnetje op te laten, omdat mensen wel degelijk aan het nadenken zijn over de toekomst. Immoweb en Biddit zien hun bezoekerscijfers niet dalen.
  • Je kent je huurders en weet wat je eraan hebt. De verkoop zou wel eens heel vlot kunnen verlopen, zonder de stress van bod en tegenbod, zonder tussenkomst van makelaars, zonder gedoe. En de sleutels hebben ze ook al.
  • Zekere inkomsten, maand na maand, daar zegt niemand nee tegen. Bovendien zijn de huurprijzen ook al jaren gestegen, dus een eigendom is vandaag zowat de kip met de gouden eieren. Maar blijft dat wel zo? De huurprijzen zijn de laatste jaren sterker gestegen dan de inflatie en de komende recessie — met dank aan corona — zou wel eens de bubbel kunnen doen barsten.

BTW-korting na de coronacrisis?

Een percentje afpingelen van de registratierechten is mooi meegenomen, maar niet spectaculair. Na de financiële crisis van 2008 kwam de regering Leterme over de boeg met een veel mooier cadeau. Het BTW-percentage op de factuur van de aannemer ging toen van 21% naar 6% voor iedereen die een oud huis sloopte en een nieuw in de plaats zette. Het was een tijdelijke maatregel om de Belg weer bakstenen te doen leggen én om op termijn ook een impact op het milieu te hebben. Want nieuwbouw is bijna altijd ecologischer.

Helaas keerden we na 2010 terug naar een dubbel systeem: 6% BTW in stedelijk gebied en 21% BTW daarbuiten. Een ferm verschil! De Vlaamse Regering zou het graag anders zien en 6% aanrekenen voor elke sloop en nieuwbouw, maar Vlaanderen heeft daar niets over te zeggen. De BTW is federale materie. Het is te hopen dat het voorstel na de coronacrisis (en met een volwaardige regering) weer op tafel komt, want ook nu zal de economische impact enorm zijn…

Geen meningen maar feiten

Nog niet overtuigd? Dat hoeft ook niet. Paniek is een slechte raadgever en niemand heeft een glazen bol in tijden van corona. Bij hypotheek.winkel hebben we wel al veel golven zien passeren op de woningmarkt, dus daarover spreken we natuurlijk wél met kennis van zaken. Maak gerust een video-afspraak, wij werken gewoon door.

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.