Home Blogs Corona-update: pauze voor je lening verlengd tot december 2020

Corona-update: pauze voor je lening verlengd tot december 2020

Voor wie het nodig heeft

Het gaat om uitstel, geen afstel. De looptijd van je krediet wordt verlengd met evenveel maanden als het aantal maanden waarin je nu niet betaalt. Stel: je leent op 20 jaar, je kreeg uitstel van je bank sinds mei en verlengt nu tot december, dan zal je looptijd verlengen naar 20 jaar en 8 maanden.

Pro memorie, hier nog eens de vier voorwaarden waaraan je moest (en nog altijd moet) voldoen:

  • Je inkomen is gedaald of weggevallen vanwege corona. Bij koppels die samen afbetalen is het voldoende dat één partner getroffen is door de crisis.
  • Het moet door de pandemie zijn dat je in de penarie kwam. Je mocht op 1 februari 2020 geen betalingsachterstand op de lening hebben.
  • Het moet gaan over de lening voor je enige woning en je moet er ook effectief zelf wonen.
  • De maatregel kwam er voor wie hem nodig had. Je mag dus geen te grote spaarpot hebben: alles bij mekaar minder dan 25.000 euro op je zicht- en spaarrekeningen.

Andere bank, andere regels

Wat als je nog geen aanvraag hebt gedaan maar nu toch de pauzeknop wil indrukken? De spelregels verschillen van bank tot bank. Bij BNP Paribas Fortis, de grootste klepper op de markt, kan het niet meer sinds 21 augustus. Bij Belfius krijg je nog uitstel voor de vervaldagen van 1 september en 1 oktober als je het ten laatste één week van tevoren aanvraagt. En bij KBC kan je nog tot 20 september een verzoek indienen, ook als het de eerste keer is.

Hoe dan ook moet je opnieuw aantonen aan de bank dat je aanspraak maakt op het uitstel. Daar horen soms bewijsstukken bij, soms niet. Soms moet het online, soms moet het op afspraak. Soms kan het per telefoon, soms moet je langsgaan bij het filiaal waar je klant bent. En wie daar zin in heeft, kan ook nog eens de website van Febelfin raadplegen voor details en hogere wiskunde.

Easy does it

Er is maar één recept dat altijd werkt: vraag het aan hypotheek.winkel. Waarom zou je sukkelen met een omslachtig document als wij het op vijf minuten kunnen klaren? Wij checken de voorwaarden, wij spreken met de bank, wij laten je het antwoord weten. C’est simple comme bonjour.

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.