blog-image

Corona-update: pauze voor je lening verlengd tot december 2020

door Renaat Acke op 11 sep 2020

De coronacrisis snijdt diep en de ellende is nog niet voorbij. Daarom besliste de regering samen met de banken om het uitstel voor hypothecaire leningen met twee maanden te verlengen. Daar hoort wel wat papierwerk bij, tenzij je het aan hypotheek.winkel overlaat. Dus als je het makkelijk wil houden, spring dan gewoon naar de laatste paragraaf. 

Slik. Sinds april 2020 hebben al bijna 125.000 mensen bij de bank betalingsuitstel gekregen voor hun lening. Achter dat cijfer schuilen evenveel persoonlijke verhalen: de tijdelijk werkloze airhostess, de cafébaas in een lege stad, de muzikant zonder podium. Ook wie zelf ziek werd, kon van de maatregel gebruik maken. Omdat al die problemen nog lang niet van de baan zijn, kan je de pauzeknop voor je lening langer indrukken: tot 31 december 2020 in plaats van 31 oktober, zoals oorspronkelijk voorzien. De verlenging moet je aanvragen tussen 1 en 20 september.  

Voor wie het nodig heeft 

Het gaat om uitstel, geen afstel. De looptijd van je krediet wordt verlengd met evenveel maanden als het aantal maanden waarin je nu niet betaalt. Stel: je leent op 20 jaar, je kreeg uitstel van je bank sinds mei en verlengt nu tot december, dan zal je looptijd verlengen naar 20 jaar en 8 maanden. 

Pro memorie, hier nog eens de vier voorwaarden waaraan je moest (en nog altijd moet) voldoen: 

  • Je inkomen is gedaald of weggevallen vanwege corona. Bij koppels die samen afbetalen is het voldoende dat één partner getroffen is door de crisis. 
  • Het moet door de pandemie zijn dat je in de penarie kwamJe mocht op 1 februari 2020 geen betalingsachterstand op de lening hebben. 
  • Het moet gaan over de lening voor je enige woningen je moet er ook effectief zelf wonen. 
  • De maatregel kwam er voor wie hem nodig had. Je mag dus geen te grote spaarpot hebben: alles bij mekaar minder dan 25.000 euro op je zicht- en spaarrekeningen.  

Andere bank, andere regels 

Wat als je nog geen aanvraag hebt gedaan maar nu toch de pauzeknop wil indrukken? De spelregels verschillen van bank tot bank. Bij BNP Paribas Fortis, de grootste klepper op de markt, kan het niet meer sinds 21 augustus. Bij Belfius krijg je nog uitstel voor de vervaldagen van 1 september en 1 oktober als je het ten laatste één week van tevoren aanvraagt. En bij KBC kan je nog tot 20 september een verzoek indienen, ook als het de eerste keer is. 

Hoe dan ook moet je opnieuw aantonen aan de bank dat je aanspraak maakt op het uitstel. Daar horen soms bewijsstukken bij, soms niet. Soms moet het online, soms moet het op afspraak. Soms kan het per telefoon, soms moet je langsgaan bij het filiaal waar je klant bent. En wie daar zin in heeft, kan ook nog eens de website van Febelfin raadplegen voor details en hogere wiskunde. 

Easy does it 

Er is maar één recept dat altijd werkt: vraag het aan hypotheek.winkel. Waarom zou je sukkelen met een omslachtig document als wij het op vijf minuten kunnen klaren? Wij checken de voorwaarden, wij spreken met de bank, wij laten je het antwoord weten. C’est simple comme bonjour. 

 

New call-to-action