Home Blogs Slimme verbouwlessen van winnaars ‘Ons Eerste Huis’ Karel-Jan & Julie

Slimme verbouwlessen van winnaars ‘Ons Eerste Huis’ Karel-Jan & Julie

Een jaar geleden sloegen de stoppen even door ten huize Misseghers. Julie en Karel-Jan, ware heersers van de kunst van het verbouwen, zagen hun gezwoeg beloond en gingen na tien weken aan de haal met de hoofdprijs in Ons Eerste Huis.

Nu de strijd voor de overwinning in het tweede seizoen volop bezig is, peilden we naar de tips and tricks van het hardst werkende duo in verbouwbusiness.

Jullie slaagden erin om een meerwaarde van 42.000 euro te creëren. Straf! Wat waren jullie slimste zetten?

Karel-Jan: “De indeling van het huis, denk ik. We hebben van twee slaapkamers drie gemaakt en van geen badkamers twee. De zolder inrichten was ook een goeie ingeving.”

Julie: “We hebben het huis ook een stuk meer open gemaakt. Nu is er een connectie met de tuin en komt er veel meer licht binnen.”

Karel-Jan: “Dankzij zo’n programma denk je veel meer na dan je gewoonlijk zou doen, wat wel goed is. Anders zaten we nu waarschijnlijk met een veel te grote badkamer en geen bureau.”

Hebben jullie je oorspronkelijke planning netjes gevolgd, of maakten jullie toch een paar grote bochten?

Karel-Jan: “Na dag vier hebben we besloten om een aparte douchekamer te maken. Eerst ging alles op de eerste verdieping terechtkomen, maar uiteindelijk hebben we daar een ruimte van gemaakt met het toilet en de wasmachine.”

Julie: “We zijn toen nog snel een wc en een wastafeltje gaan halen en hebben vlug-vlug de elektriciteit aangepast.”

Karel-Jan: “Een hele omtoer en we waren nog maar net begonnen. Plots moesten we een nieuwe plaats zoeken voor onze badkamer. Toen zijn alle plannen voor de eerste verdieping al veranderd.”

Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk uitgelegd. Wat zou je anders aanpakken als je het opnieuw deed?

Karel-Jan: “Niets!”

Julie: “Hmm, ik zie toch wel een aantal dingen. Onze tegels, zowel binnen als buiten, hebben we op één dag moeten leggen. Ze liggen een klein beetje scheef. Maar goed, mensen die op bezoek komen, zien dat niet.”

Karel-Jan: “Ik ook niet (lacht). Maar de volgorde waarin we de dingen hebben aangepakt, had misschien wel beter gekund.”

Julie: “We hadden natuurlijk geen keuze, want de kamers werden op voorhand vastgelegd door het programma. Het meest logische is dat je boven start en dan naar beneden toe werkt. Maar nu moesten we elke kamer apart afwerken en moet je soms door een kamer die al afgewerkt is. Niet handig.”

Experts als jullie hebben zeker nog wat tips veil voor andere verbouwers. Wat raad je aan?

Julie: “Maak dat je lening rond is. Wij zijn begonnen voor dat het geval was, dus hebben we eerst al onze eigen centen in de verbouwing gestopt. Pas als de lening rond was, hadden we weer wat ademruimte. Dat was best scary.”

Karel-Jan: “Net op tijd, want onze financiële buffer was eraan. Je moet nog kunnen leven, ook. Verder is een kostenraming maken ook altijd een goed idee. Die hadden wij niet. (Lacht).”

Karel-Jan: “Nog een goeie tip: koop dingen zoals elektriciteitsdraad en stopcontacten in grote hoeveelheden aan. In het begin gingen we voor elk item naar de winkel en kostte het ons heel veel geld, terwijl je even goed een grote doos met vijftig stopcontacten kunt kopen.”

Karel-Jan: “Aannemers tegen elkaar uitspelen en verschillende offertes opvragen is zeker ook nuttig, al hadden wij te weinig tijd om dat te kunnen doen. Voor onze ramen en deuren hebben we wel meerdere offertes aangevraagd, maar was er maar één leverancier die op tijd kon leveren. Dan is het natuurlijk snel gekozen.”

Zou je het nog eens zien zitten?

Julie: “Ja hoor, ik wel.”

Karel-Jan: “Maar misschien niet de eerste twee jaar.”

Julie: “Het is een goede belegging en bovendien leuk om je passie in een huis te kunnen stoppen en er iets moois van te maken. Maar nu wil ik de tijd hebben om van dit huis te genieten, ik ben er echt veel te verliefd op.”

Deel van de ervaring van Ons Eerste Huis was dat jullie hulp kregen van hypotheek.winkel. Hoe was dat?

Julie: “Handig, he! Ik ben niet zo thuis in financiën, maar zij leggen alles tot in de puntjes uit, wat voor mij veel duidelijk maakte. Ze luisterden echt naar ons en stelden verschillende scenario’s voor die bij ons pasten.”

Karel-Jan: “Je krijgt ook vaste kortingen op leningen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je kunt natuurlijk bij elke bank rentes opvragen, maar hypotheek.winkel wijst je ook op kortingen die je anders over het hoofd zou zien.”

Julie: “Natuurlijk hebben we ter controle ook bij andere banken nagevraagd, maar we kwamen uiteindelijk toch beter uit bij hypotheek.winkel. Eén aanspreekpunt hebben voor je lening en al je verzekeringen maakt de zaken ook echt makkelijker.”

Ga je kijken naar het nieuwe seizoen?

Julie: “Sowieso! Ik ben heel nieuwsgierig. Als het echt de laatste loodjes zijn, zou ik graag bij hen langs te gaan om ze een hart onder de riem te stoppen.”

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.