Home Blogs Renoveren en isoleren wordt opnieuw goedkoper

Renoveren en isoleren wordt opnieuw goedkoper

Minister van Energie Zuhal Demir gaat renoveren en isoleren goedkoper maken. Ze mikt vooral op gezinnen met lage en gemiddelde inkomens, met 218 miljoen euro aan extra steunmaatregelen. Het doel? Minder gaan verbruiken nu de energieprijzen door het dak schieten. (Vooral een slecht geïsoleerd dak.) We geven een update van alle kansen en premies.

Onze energieprijzen, die hebben we niet in de hand. De overheid kan wel eventjes de btw of de accijnzen verlagen, maar uiteindelijk blijven we als smurfenlandje een speelbal op de internationale markt. En daar gaat het nu heel hard. Wat we wél in de hand hebben, is ons eigen verbruik.

En dat is precies waar deze maatregelen over gaan: huizen beter isoleren zodat we met zijn allen minder verbruiken. Mooi meegenomen is dat we daarmee ook dichter komen bij onze klimaat-ambities, want tegen 2030 hebben we hoe dan ook beloofd om ons huizenpark serieus wat groener maken.

Waar valt er geld te rapen?

  • Hogere verbouwpremies. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om een nieuwe keuken, maar om de betere isolatie van je dak, zolder, ramen of buitenmuren. Gezinnen met lage inkomens (tot 46.170 euro per jaar) krijgen tot 50% terug van de renovatiekosten, met een maximum van 25.000 euro. De middenste inkomens (tot 65.960 euro per jaar) krijgen tot 35% terug, met een maximum van 17.500 euro. Voor hogere inkomens is er geen premie.
  • Hogere premies voor een warmtepomp. De premie voor een hybride warmtepomp gaat van 1.500 naar 2.000 euro. De premie voor een gewone warmtepomp verhoogt van 2.250 naar 3.000 euro.
  • Verlenging steun voor zonnepanelen. Normaal zou de steun van 1.500 euro voor zonnepanelen op 1 juni aflopen, maar de regering verlengt dat tot eind 2022.
  • Kostenloze lening. Wie dat wil, kan zijn renovatie laten prefinancieren. Per woning voorziet de Vlaamse regering tot 50.000 euro die je kan lenen zonder intrest.

Kan er dat iemand voor mij regelen alstublieft?

In de voorbije jaren was een wildgroei ontstaan aan premies alhier en leningen aldaar. Geen kat die er haar jongen nog in terugvond. Daarom komt er vanaf oktober 2022 één (digitaal) loket om de aanvraag te vereenvoudigen naar één premie. In tussentijd kan je met deze simulator nu al bekijken hoeveel voordeel jij kan doen.

En misschien nog beter dan een digitaal loket: een analoge mens waar je iets aan kan vragen. Daarom werkt er vanaf 2022 nog meer volk bij het Energiehuis. Ook daar heeft de Vlaamse Regering extra geld voor uitgetrokken. De mensen daar beantwoorden vragen, helpen mee om offertes aan te vragen en verwijzen door naar de juiste experts bij speciallekes.

Wij zijn morgen ook nog mee

We hebben al veel blogs geschreven over energiemaatregelen. En we hebben zo een voorgevoel dat dit niet de laatste was. Wil je zeker zijn dat je mee bent met de laatste stand van zaken? Wij volgen het op de voet.