Home Blogs Koop uw kot

Koop uw kot

De corona-regels zijn streng en duidelijk: geen plaatsbezoeken. Er zijn wel verkopers die een virtuele rondleiding online zetten, maar welk huis koop je nu zonder het in het echt gezien te hebben? Met de juiste breedhoeklens doen ze elke kamer eruitzien als een balzaal. En die vochtplekken in de badkamer zijn ze waarschijnlijk vergeten te filmen. Misschien is dit wel het ei van Columbus: koop het huis dat je nu huurt!

Mag je nog uit je kot om een huis te bezoeken? Nee. Mag je nog een huis kopen? Ja. Overleggen met de verkoper en de makelaar, het compromis tekenen, de hele papierwinkel: dat kan allemaal digitaal. Dus in principe is het perfect mogelijk om je eigen kot te kopen.

Hiermee kan je de huisbaas overtuigen

Klein detail: je huurhuis staat misschien niet te koop. Dan heb je een paar goeie argumenten nodig om de huisbaas te doen twijfelen. Hier is al een voorzet, zeg dat hypotheek.winkel het gezegd heeft!

  • De regels om te verhuren worden strenger en het gaat echt niet alleen om de verplichte brandmelders. Denk maar aan de energiezuinigheid: in 2020 wordt het echt wel lastig als bijvoorbeeld het dak slecht geïsoleerd is. Misschien heeft je huisbaas wel meer zin om te verkopen dan te verbouwen.
  • Het zijn onzekere tijden. Als we van de ene crisis in de andere wandelen, dan zijn de huurinkomsten niet meer zo stabiel als vroeger. De huurprijzen gingen nog ferm de lucht in tijdens de voorbije jaren. Een bescheiden appartement in Vlaanderen kostte in 2005 nog gemiddeld 549 euro per maand, in 2013 was het 596 euro, in 2018 al 685 euro. De prijzen stegen sneller dan de inflatie en het plafond zou nu wel eens bereikt kunnen zijn. In tijden van crisis zullen huurders wel twee keer denken om nog absurde maandprijzen te blijven betalen.
  • De vastgoedmarkt ligt niet plat op zijn buik. Reken maar dat er nog gesurft wordt op Immoweb en Biddit. Koppels hebben er zelfs extra veel tijd voor (en nu moét man- of vrouwlief wel meekijken). De kans is reëel dat ook het aanbod explodeert na de crisis. Met andere woorden: wie nu verkoopt, is de rest voor en kan misschien ook een beter bod verwachten dan over een paar maand.
  • Wat zullen de prijzen van het vastgoed doen na de crisis? Het ziet er niet naar uit dat ze nog verder zullen stijgen. Niemand heeft een glazen bol, maar het is nogal wiedes dat we na de grootste financiële crisis sinds Wereldoorlog II in een algemene recessie vallen.
  • Ook het afschaffen van de woonbonus speelt mee: de overheid deelt sinds 2020 geen cadeautjes meer uit. De prijzen op de woningmarkt zullen daardoor waarschijnlijk moeten verlagen, maar dat effect is (nu nog) niet zo voelbaar.
  • Een vastgoedmakelaar heb je in principe niet nodig als je alles rechtstreeks kunt regelen onder huurder en eigenaar. Het kan dus vooruit gaan.

Vraag een videogesprek

Natuurlijk moet jij niet eender welk kot kopen. En tijdsdruk is altijd een slechte reden. (Ja, mama!) Maar wat altijd een goed idee is: weten waar je staat, hoeveel je kan lenen en aan welke voorwaarden. Wij weten dat.

Ook bij hypotheek.winkel letten we op de regels. Fysiek afspreken doen we nu liever niet, maar een videogesprek aanvragen is geen probleem en je kan zelf rechtstreeks inboeken in onze agenda! De koffie zal je wel zelf moeten zetten. 

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.