Home Blogs Herfinancieren tijdens de coronacrisis, een slim idee?

Herfinancieren tijdens de coronacrisis, een slim idee?

Er staan geen files meer. Mensen werken thuis. Kinderen skypen met de bomma die om de hoek woont. Het openbare leven ligt plat, een miljoen Belgen vallen technisch werkloos, de beurzen verkennen nieuwe diepten. Elke dag kondigt de overheid het nieuwe “normaal” af, zo lijkt het wel. Maar wat met je hypotheek? Is dit een moment om ook je lening te herzien? Misschien.

Corona gaat gestaag de wereld rond, maar de paniek op de financiële markten pakte het virus zelfs nog in snelheid. Reken maar dat beleggers bijzonder emotioneel reageerden op de pandemie. Soms zijn de grote financiële spelers echte angsthazen, maar hun ongerustheid is in dit geval natuurlijk gegrond. Bedrijven die dichtgaan draaien minder omzet en genereren minder winst. Je moet geen belegger zijn om te snappen dat de economie zware klappen krijgt.

Wat betekent dat voor de hypotheken?

De Europese Centrale Bank pompt 750 miljard in de economie. Net als tijdens de eurocrisis van 2012 is het alle hens aan dek om een zware recessie in Europa te vermijden. Wat de ECB voorlopig wel niet doet, zoals de Amerikaanse Federal Reserve wél, is de rente verlagen. Die rente ligt in Europa namelijk al op een dieptepunt.

Parallel daarmee ligt ook de interestvoet op hypotheken bij ons al jaren laag. Corona kan de rente op een lening nog met een paar percentpuntjes doen zakken, maar zoveel marge is er niet. We schurken al tegen de bodem aan. Er zijn nog altijd mensen — en we blijven er ons bij hypotheek.winkel over verbazen met hoeveel ze zijn — die al jaren een vaste rente van pakweg 4% betalen. Natuurlijk zou het een goed idee zijn dat zij hun lening herfinancieren, maar dat was het ook al voor de uitbraak.

Het juiste moment om te bezinnen

De schommelingen op de rentevoet zijn onvoorspelbaar: gisteren een beetje omlaag, vandaag een beetje omhoog en geen idee voor morgen. Maar er spelen ook andere factoren. Banken willen namelijk ook zekerheden, en ze doen niet graag een herfinanciering als je er zelf slecht voorstaat. Zij willen maar één ding: hun geld terug. Net daarom zitten we met die vreemde situatie dat een schatrijke kasteelbewoner soms betere voorwaarden krijgt dan een alleenstaande op een appartement.

We wensen het niemand toe, maar het is niet uitgesloten dat meer mensen hun job kwijtraken omdat de financiële crisis te diep snijdt. Niemand heeft een glazen bol, maar voor nieuwe faillissementen en permanente sluitingen valt wel te vrezen. En zolang je er op papier nog prima voorstaat, krijg je meer gedaan bij de bank.

Net vandaag, nu zoveel mensen thuis zitten en meer tijd hebben voor een gesprek, moet je het er misschien eens (samen) over hebben. Ook voor wat je geld betreft is dit een tijd om te bezinnen.

Maak een afspraak via videogesprek

Moet het halsoverkop? Neen! Nooit. Een lening herfinancieren moet je geïnformeerd doen. Het heeft geen zin om drie opeenvolgende jaren de papiermolen in gang te steken voor een paar honderd euro. Spreek met ons. Het is onze job om je een eerlijk antwoord te geven: is het de moeite of niet?

Bij hypotheek.winkel hebben we alle tools ontwikkeld (elektronische handtekening, digitalisering van documenten) om op afstand te werken. Wij gaan gewoon door. Je kan dus een gratis afspraak via videogesprek maken met de meeste van onze kantoren.

En die koffie, die drinken we elk aan onze eigen tafel.

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.