Home Blogs Gewaarborgd Wonen tijdens corona

Gewaarborgd Wonen tijdens corona

Het virus SARS-CoV-2 — zeg maar corona — eist niet alleen levens, maar ook jobs. Meer dan één miljoen Belgen zijn tijdelijk zonder werk gevallen. Wie geen spaarpot heeft, kan het dus knap lastig krijgen. Zelfs met een ziekte- of werkloosheidsuitkering kom je namelijk nooit aan je gewone loon. Brengt de Verzekering Gewaarborgd Wonen dan soelaas? Waarschijnlijk niet…

Er is niets zo belangrijk als een dak boven je hoofd. Als je het financieel moeilijk hebt, mag je lening niet de strop om je nek worden. Dat vond ook de Vlaamse Overheid en daarom bedacht ze meer dan 10 jaar geleden de Verzekering Gewaarborgd Wonen. Dat is een gratis (!) verzekering bij een hypothecaire lening. Wie ontslagen wordt of ziek uitvalt, krijgt dan een uitkering om verder aan de bank te kunnen afbetalen. Klinkt goed.

Hoe zat het met die voorwaarden?

Bijna iedereen zou de verzekering moeten afsluiten bij de aankoop van een huis zou je denken. Het is gratis, dus waarom niet? De voorwaarden is iedereen wel vergeten:

  • Je mag niet werkloos zijn op het moment dat je de lening afsluit. Concreet: je moet minstens 12 maanden onafgebroken gewerkt hebben, met hoogstens tien dagen onderbreking.
  • Je moet de verzekering afsluiten binnen het jaar na de lening. Het kan niet bij een herfinanciering, enkel
  • bij je oorspronkelijke lening.
  • De verzekering loopt tien jaar. Als je in die periode drie maanden na mekaar arbeidsongeschikt bent of onvrijwillig werkloos (lees: ontslagen), dan krijg je een uitkering vanaf maand 4.
  • Je krijgt het bedrag van je maandelijkse aflossing, tot maximum 600 euro per maand. En dat voor maximum 36 maanden bij arbeidsongeschiktheid of 18 maanden bij werkloosheid. (Als je drie maanden opnieuw gewerkt hebt, kan je als werkloze nog eens voor 18 maanden aankloppen.)

Ziek zijn telt, tijdelijke werkloosheid niet

Het zit hem in de kleine lettertjes. Wie ziek wordt, kan die Verzekering Gewaarborgd Wonen natuurlijk aanspreken. Maar dan moet je wel drie maanden buiten strijd zijn en zo lang heb je meestal geen Covid 19.

Wie tijdelijk werkloos is, is er al helemaal aan voor de moeite. Die onvrijwillige werkloosheid hierboven gaat namelijk over volledige werkloosheid. Tijdelijke werkloosheid door overmacht, zoals in het leeuwendeel van alle economische corona-slachtoffers, telt NIET mee.

De enige uitzondering die de Vlaamse Overheid momenteel voorziet door de coronacrisis, gaat over het moment waarop je de verzekering afsluit. Dat kan normaal enkel als je al 12 maanden werkt, maar nu kan het ook als je tijdelijk werkloos bent. Met andere woorden: als je in volle coronacrisis een huis koopt, kan je de verzekering wel afsluiten. Maar dat was waarschijnlijk niet waarom je dit artikel las…

Wij zien door de bomen nog het bos

Wat je wel kan doen, is aan de bank vragen om tijdelijk minder te moeten afbetalen. Dan schiet de Overheid dus niet te hulp, maar wel je bank. Daarover schreven we hier al. Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan uitleg over jouw situatie aan de hypotheek.winkel.

Slimme antwoorden op al je vragen?

Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.