Home Woonproject Andere projecten Wat is een tiny house

10 prangende vragen over Tiny Houses

Een eigen huis is duur — te duur voor velen. Maar een Tiny House, dat is soms wel een haalbare kaart. Het zal niet voor een gezin met drie kinderen zijn, maar voor alleenstaanden of avontuurlijke koppels spreekt het wel tot de verbeelding, zo een hypercompacte woning.

1. Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is geen mobilhome of caravan — je kan er dus niet mee reizen — maar is wel mobiel. De meest voorkomende Tiny Houses zijn gebouwd op de oplegger van een truck. Het is een behoorlijke onderneming om zoiets te verplaatsen, maar in principe is het dus een roerend goed. Let wel: sommigen noemen een klein huis (van max. 50m2) dat wél een vaste fundering heeft toch een Tiny House.

2. Mag je een Tiny House overal zetten?

Neen. Tiny houses vallen niet onder de vrijstellingsregeling voor bijgebouwen zoals een tuinhuis. Een Tiny House dient namelijk om in te wonen. En net zoals voor elke woning is daar een omgevingsvergunning voor nodig. Een huis zomaar op een braakliggend terrein of in een natuurgebied zetten, dat kan niet. Dat heeft niets te maken met de grootte van de woning, en het doet er ook niet toe of het als hoofdverblijf of tweede verblijf dient. Meer daarover in deze leidraad van de overheid.

3. Hoe weet ik een Tiny House mag plaatsen?

Klop daarvoor aan bij de gemeente. Elke gemeente heeft eigen stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsregels. Je zal sowieso enkel in woongebied terechtkunnen, en dan hangt het ook nog af van de ‘functionele inpasbaarheid’ en het uitzicht van de woning.

4. Mag ik een Tiny House bij vrienden in de tuin zetten?

In de praktijk zie je dat Tiny Housers vaak aankloppen bij vrienden en onderling iets overeenkomen voor water en elektriciteit. Ze blijven vaak onder de radar, en in principe mag je ook met meerdere bewoners op één perceel wonen. Maar houd er dan toch rekening mee dat je dan strikt genomen één gezin vormt. Dat kan een invloed hebben op belastingen en verzekeringen.

5. Hoeveel kost een Tiny House?

Tja, dat valt niet zomaar te zeggen natuurlijk. Ga je voor de Fiat of de Rolls Royce onder de Tiny Houses? Reken op iets tussen de 60.000 en 120.000 euro, afhankelijk van de materialen, de grootte en hoeveel je zelf de handen uit de mouwen steekt. Deze rekenmodule van Tiny House Belgium is wel handig.

6. Kan je lenen voor een Tiny House?

Ja, maar het is vaak een consumentenkrediet, zoals voor een auto. Omdat deze kleine woningen in de schemerzone zitten tussen roerend en onroerend goed, is het niet evident om er een hypothecaire lening voor te krijgen. Maar het kan wel, in sommige gevallen en bij sommige banken. Vraag raad aan hypotheek.winkel!

7. Kan ik mij domiciliëren in een Tiny House?

Moeilijk. In een roerend goed kan het sowieso niet, maar zelfs de Tiny Houses op vaste fundamenten voldoen soms niet aan de Vlaamse wooncode. Vlaanderen legt bijvoorbeeld 18 m2 op als minimum bewoonbare oppervlakte voor één persoon (het getal stijgt voor meerdere personen). Dat lijkt doenbaar, maar als slaap- en badkamer binnen dezelfde ruimte vallen, ziet de overheid dat als ‘onbewoonbaar’.

8. Is een zorgwoning ook een Tiny House?

Neen. Als je bejaarde ouders bijvoorbeeld in je tuin komen wonen, dan gelden daar andere regels voor. En die zijn soepeler. Sinds augustus 2021 hoef je bijvoorbeeld geen omgevingsvergunning meer te vragen voor een tijdelijke, verplaatsbare zorgunit.

9. Heb ik een architect nodig voor een Tiny House?

De medewerking van een architect is niet verplicht voor een verplaatsbare constructie van maximum 50 m2 en een maximale hoogte van 3,5 m. Als je Tiny House aan die voorwaarden voldoet, heb je dus geen architect nodig.

10. Wat brengt de toekomst?

De regelgeving rond Tiny Houses is in Wallonië een stuk soepeler dan in Vlaanderen. Bij ons heerst nog veel onduidelijkheid. De Vlaamse minister van Wonen wil een aantal juridische knelpunten wegwerken, maar wil eerst “onderzoeken of deze woonvorm past in een duurzaam woonbeleid”. Daarmee is alles en niets gezegd. Wordt vervolgd!

Creatief wonen, creatief lenen

Het zal wel al duidelijk zijn: tiny houses zijn een verhaal apart en ze vragen om creativiteit. Voor het ontwerp, maar ook voor de lening. Laat dat nu net zijn waar wij graag onze tanden in zetten. De opties vergelijken met concrete cijfers, it’s our tiny pleasure.