De rentevoeten voor een woonkrediet staan laag, bijzonder laag. Als je tien jaar geleden leende aan een vaste rentevoet, zit de kans er dik in dat je vandaag een veel voordeliger lening kan afsluiten. Maar zo’n herfinanciering is niet gratis, dus wanneer is het sop de kolen waard? 

Vandaag is het geen uitzondering om een lening voor twintig jaar af te sluiten aan pakweg 1,4% of minder. Dat de rente op woonkredieten stilaan tegen de bodem aanschurkt, heeft een en ander te maken met de coronacrisis. De Europese Centrale Bank wil de economie namelijk aanzwengelen, en dat betekent dat het geld moet rollen. In plaats van geldoverschotten te parkeren, is het voor je bank voordeliger om het uit te lenen, en om dat aantrekkelijk te maken verlagen ze de rente tot aan hun pijngrens. 

Herfinancieren dan maar? Maybe yes, maybe no

Bij een herfinanciering wordt je lopende woonkrediet vervangen door een nieuwe lening met een lagere rentevoet. Het kapitaal dat je nog niet had terugbetaald op je oude lening, betaal je in één keer terug en je sluit een nieuwe lening af voor datzelfde bedrag. 

Je hoort soms de vuistregel dat een herfinanciering interessant wordt zodra de rente met 1% of meer gedaald is. Zo simpel is het spijtig genoeg niet. Om het voordeel in te schatten moet je namelijk ook weten hoe lang de lening nog loopt en hoeveel je al afbetaald hebt. Als je huis al bijna helemaal van jou is, dan zal een verschil van 1% niet opwegen tegen de kosten. En omgekeerd is bij een lange looptijd een verschil van 0,20% al genoeg om eens aan de mouw van je bankier te trekken. Daarom zijn online simulatietools die je vertellen of een herfinanciering de moeite is, eigenlijk waardeloos. Elk dossier is maatwerk. 

Nieuwe lening, nieuwe voorwaarden 

Een nieuwe lening, dat betekent nieuwe voorwaarden. De rente zal lager liggen — daarom doe je het namelijk — maar ook de looptijd kan verschillen van de oude. Als je ervoor kiest om het maandbedrag gelijk te houden, zal de nieuwe lening sneller aflopen. Nogal wiedes, want de totale kostprijs is verlaagd door die lagere rente. Je kan ook dezelfde looptijd behouden en elke maand minder betalen. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt. Voor een simulatie mag je altijd komen luisteren bij hypotheek.winkel. 

Je kan ook bij een andere bank aankloppen, als de rente daar lager ligt. Dat heet een externe herfinanciering. Vergeet niet dat de nieuwe bank ook andere dingen vraagt, zoals een zichtrekening waarop je loon gestort wordt en nieuwe verzekeringen. Jij geeft ze een vinger, maar eigenlijk willen ze je hand. Dan wordt het weer vergelijken natuurlijk.  

Wat kost een herfinanciering?  

Bij een herfinanciering bij je eigen bank betaal je dossierkosten en een wederbeleggingsvergoeding. Noem het gerust een schadevergoeding omdat je het oude woonkrediet op de schop doet. Het prijskaartje is wettelijk beperkt: maximum drie maanden interest op het kapitaal dat je nog moet terugbetalen. Dus hoe langer je al aan het betalen bent, hoe minder de wederbeleggingsvergoeding kost. 

Wij zijn heil zoekt bij een andere bank, zal meer betalen. Dan passeer je namelijk ook langs de kassa van de notaris. De hypotheek die je had lopen bij de oude kredietinstelling moet geschrapt worden en de nieuwe moet je inschrijven. Dat laatste gebeurt via een notariële akte en dat is een prijzig stuk papier. Soms zal ook een nieuwe schatting nodig zijn, wat ook weer geld kost. En of je nu van bank verandert of niet, voor de dossierkosten hang je er sowieso aan. 

Bespaar duizenden euro’s per uur  

Het zal wel duidelijk zijn, herfinancieren gaat over meer dan dat percentje. Tenzij je graag gaat shoppen bij tientallen banken, raden we één uur aan bij ons. Dat gesprek kan je gemakkelijk duizenden euro's besparen. Via videocall kan dat ook, natuurlijk.

Hoeveel kan ik lenen?

Doe hier alvast een lening simulatie en bouw met realistische verwachtingen aan je woonambitie.

hoeveel kan maximaal besteden

Hoeveel kan
ik lenen?

BEREKEN

hoeveel betaal ik maandelijks af

Hoeveel betaal ik
maandelijks af?

BEREKEN

hoeveel kost mijn woonproject in totaal

Hoeveel kost mijn
woonproject in totaal?

BEREKEN

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

 

Een exacte berekening van je hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond
hypothecaire leningen

Ebook een huis kopen, wat kost dat?

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

DOWNLOAD

Ebook 7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

DOWNLOAD

Ebook in 12 stappen naar je huis

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

DOWNLOAD