o
o

Soorten leningen: ontdek de voordelen & nadelen van lenen

soorten leningen

Elke situatie is anders. Wat voor het ene woonproject een voordeel is, kan voor jouw project dan weer nadelig zijn. Het is niet altijd makkelijk om uit de verschillende soorten leningen de formule te kiezen die aansluit bij jouw doelstelling. Deskundig advies is zeer belangrijk als je gaat lenen. Wij wijzen je op de na- en voordelen van elke lening.

De hypotheek.winkel vertrekt steeds van jouw situatie en jouw plannen. Na een grondige analyse stellen we je een aantal formules voor. Elke formule heeft zo zijn voordelen en nadelen. Aan jou de keuze...

Maak hier alvast kennis met de verschillende soorten leningen:

vaste mensualiteiten

Eén van de klassieke soorten leningen in hypotheekland. Het bedrag van de maandaflossing blijft ongewijzigd tijdens de volledige looptijd van de lening (bij een vaste rentevoet). Wat verandert is de verhouding tussen het kapitaalgedeelte en het intrestgedeelte, maar dat heeft geen invloed op het maandbedrag.

Het intrestgedeelte neemt af en het kapitaalgedeelte neemt toe naarmate jouw lening vordert. Ongeveer een derde van het kapitaal is afbetaald na de helft van de looptijd.

vaste maandelijkse kapitaalaflossingen

Bij deze leenformule betaal je elke maand eenzelfde bedrag aan kapitaal af, maar de intresten zijn hoger in het begin en zakken geleidelijk naar het einde van de termijn toe. In het begin betaal je dus maandelijks meer, op het einde van de lening is de maandelijkse aflossing al flink geslonken.

In vergelijking met vaste mensualiteiten valt de totale kostprijs van deze formule veel lager uit. Met vaste maandelijkse kapitaalsaflossingen is de helft van het kapitaal al terugbetaald na de helft van de looptijd.

budgetlening

De budgetlening kent veel voordelen. Het is een flexibele leenformule die vertrekt van het beschikbare budget. Mensen die aan het begin van hun professionele loopbaan lenen, kunnen op deze manier hun droom verwezelijken. De eerste maandlast ligt lager dan die van een klassieke lening. De maandlast wordt daarna geïndexeerd. Deze indexatie volgt de normale stijging van het inkomen. Dit soort lening staat je toe om vroeger in je loopbaan een huis te verwerven en het betaalbaar te houden voor de volledige duurtijd van de lening. Een maandlast die je budget volgt is dus geen droom maar realiteit

variabele lineaire kapitaalaflossingen

Die formule laat absoluut maatwerk toe. Op basis van jouw inkomen en financiële draagkracht wordt een bedrag aan kapitaal bepaald dat de eerste maand dient terugbetaald te worden. Wil je meer betalen in de eerste jaren omdat je plant om parttime te werken ? Of wens je juist minder te betalen omdat je aan het begin van je professionele carrière staat ? Deze formule laat toe je lening maximaal af te stemmen op je levensvisie.

vaste termijn

Tijdens de looptijd van de lening betaal je maandelijks enkel intresten. Op het einde van de overeengekomen looptijd betaal je het kapitaal in één keer terug.

Een ideale formule in combinatie met een spaarplan of als je binnen een bepaalde termijn een som geld denkt te bezitten. (schenking, verkopen, belegging,...) Fiscaal ook zeer interessant want er worden enkel intresten (aftrekbaar) betaald.

accordeonlening

Bij een accordeonlening betaal je met een variabele rentevoet een vast maandbedrag, maar speelt de duurtijd van je lening als het ware accordeon. Deze duur kan verlengen of verkorten afhankelijk van de evolutie van de rente.

De ene accordeon is de andere niet, en er bestaan dan ook heel wat varianten.

105% lening

Deze lening laat u toe tot 105% van de aankoopwaarde van jouw woning te lenen. De notariskosten, BTW of kosten van de architect kunnen zo via de lening worden betaald.

Jouw eigen middelen blijven op deze manier onaangeroerd. Zo hou je een appeltje voor de dorst over of kan je zelfs lenen zonder dat je reeds gespaard hebt.

Via de borgtochtverzekering kan je de rentevoet flink doen dalen. De premie voor deze verzekering wordt mee ontleend.

lening met tijdelijk uitstel van kapitaalaflossing

Bepaalde leningformules laten in de aanvangsfase een gedeeltelijk of volledig uitstel van de kapitaalaflossing toe. De maandlast is dan gedurende de eerste jaren een stuk lager.

Een uitstekend alternatief voor mensen die aan het begin van hun loopbaan staan, of om stapsgewijs het huis verder op te knappen. Een lager maandbedrag in de aanvangsfase kan natuurlijk ook de lasten helpen dragen van lopende kredieten zoals een autofinanciering of een consumentenkrediet.

een lening op jouw maat

Er bestaan heel veel verschillende soorten leningen en formules, teveel om op te noemen. Kleine verschillen hebben vaak een grote invloed op de haalbaarheid of op de totale kost van de lening. Steeds meer nieuwe formules spelen in op de nieuwe behoeften van de ontlener.

De hypotheek.winkel volgt de ontwikkelingen in hypotheekland op de voet. Spring eens binnen in één van onze hypotheek.winkels. We sommen de voordelen en nadelen van elk soort lening op en zoeken samen met jou, zonder verdere verplichtingen, naar een formule op jouw maat.

Op zoek naar jouw droomhuis?

Hoe ver kan je springen?
Is jouw budget groot genoeg?

Je hebt jouw droomhuis gevonden

Welke kosten zijn verbonden aan de aankoop van een huis? Teken ik al een compromis?

Het compromis is getekend...

Welke lening kiezen? Wat is belangrijk voor mij?