Gouden raad van Renaat — De Vlaamse geïntegreerde woonbonus

Eenvoudig uitgedrukt: er zijn enkele korven die je kan opvullen met wat je aan je kredietgever terugbetaald hebt. Door dat te vermelden op je belastingbrief, krijg je van de overheid 40% van die korf terug. Dat bedrag wordt dan weer afgetrokken van je belastingen. Die korf heet de woonbonus.

 Renaat, hypotheek.winkel

Joepie, een woonbonus

De woonbonus, dat is 2 280 euro (1 520 euro basiskorf + 760 euro verhoging tijdens de eerste 10 jaar indien eigen en enige woning) per belastingplichtige. Zijn jullie met zijn tweeën eigenaar en kredietnemer, dan is dat dus 4 560 euro in totaal. Wat je elke maand aan de bank betaalt kan je dan gebruiken om die korven te vullen. Kort en bondig wil dit zeggen dat je tijdens de eerste 10 jaar van je lening maar even 912 euro per jaar per persoon terugkrijgt van vadertje staat.

Wat je moet weten

  • Zoals met alle fiscale voordelen, zijn er voorwaarden zoals een hypothecaire inschrijving, een minimale duurtijd van tien jaar en moet je je woning zelf bewonen. Het goede nieuws? De kans is groot dat je aan alle voorwaarden zal voldoen.
  • Na tien jaar vermindert de grootte van de korf tot 1 520 euro. Het fiscale voordeel blijft een mooie 40 %. Hierdoor zakt je fiscale voordeel wel tot 608 euro per jaar per belastingplichtige.

 


Gouden raad van Renaat — Lange termijnsparen

Naast de korf ‘woonbonus’ is er ook die van het federaal lange termijnsparen. Die vul je op met je maandelijkse afbetalingen. De grootte van de korf hangt af van je inkomen, maar het maximum ligt voor iedereen op 2 310 euro.

 Renaat, hypotheek.winkel

Fiscaal aftrekbaar?

De premies van de schuldsaldoverzekering zijn in principe aftrekbaar in dezelfde korven als de woonbonus of het pensioensparen. Gezien die korven meestal gevuld zijn met de betalingen van het woonkrediet, is er vaak geen ruimte meer voor de fiscale aftrek van de premies van de schuldsaldoverzekering. Daarom kijken we samen met jou wat de beste oplossing is om zo weinig mogelijk te moeten betalen of zo veel mogelijk terug te krijgen.

Help, het is ingewikkeld!

Toegegeven, het is heel wat. We helpen jou dan ook graag het bos door de bomen zien.

Laat ons berekenen hoeveel belastingvoordeel we jou kunnen opleveren.

Misschien wel de optie waar je nog het minst van al aan gedacht had om veel geld op te kunnen besparen. Maar uit ervaring weten we dat er veel te snel over de fiscale optimalisatie gegaan wordt zonder even stil te staan bij de verschillende mogelijkheden die je al snel enkele honderden euro's kunnen opleveren.

MAAK EEN AFSPRAAK