De woonbonus dooft uit. Moet ik nu snel een huis gaan kopen?

door Hans Van Den Bergh op 20 aug 2019

Informateur Bart De Wever kwam op 12 augustus met de startnota die als kapstok moet dienen voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Hij wil onder meer grote kuis houden in ons complexe belastingsysteem. Een van de dingen die eraan zou kunnen geloven is de woonbonus. Wacht, wat was die nu weer? En moeten we nu snel snel een huis gaan kopen om er toch nog van te kunnen profiteren? Gene paniek, lees eerst eens mee.

Wat is de woonbonus eigenlijk?

De Vlaamse woonbonus is in 2005 ingevoerd. De maatregel komt erop neer dat de overheid een handje toesteekt wanneer je een woning koopt. Niet dat ze je letterlijk een envelop met cash in de hand drukken, maar je krijgt wel een fikse belastingvermindering. In de voorbije veertien jaar heeft die ervoor gezorgd dat meer mensen een eigen huis wilden — en misschien zelfs letterlijk kónden — aankopen.

De bonus is dan ook niet min. Het belastingvoordeel bedraagt elk jaar 944 euro gedurende de eerste tien jaar, voor wie maar één huis bezit. Tijdens de overige looptijd valt dat bedrag terug naar 608 euro, nog altijd niet onaardig. Mensen die wél al eigenaar zijn van een pand, starten vanaf het eerste jaar met die 608 euro fiscaal voordeel. Als koppel mag je bovendien allebei hetzelfde vakje invullen in de belastingbrief, dus het voordeel gaat dan nog eens maal twee en dat over misschien wel 20, 25 of 30 jaar.

Een voorbeeld. Stel dat je als koppel op 25 jaar leent voor je eerste liefdesnestje. Dat betekent 10 jaar 944 euro, plus 15 jaar 608 euro, maal twee personen. De teller klokt uiteindelijk af op een zeer mooie 37.120 euro korting... En dat zal de Vlaamse regering nu misschien gaan aanpakken. Het fiscale voordeel zou dan geschrapt worden voor wie een hypothecaire lening aangaat vanaf 1 januari 2020.

Oei! Dan maar snel een huis kopen?

Niet zo snel. Er zal meer dan waarschijnlijk ondersteuning komen vanuit een andere hoek. Het lijkt erop dat De Wever & co vooral het aantal regels willen verminderen en de administratie vereenvoudigen. In principe willen ze nog altijd de Vlaming aanmoedigen om dat eigen huis te kopen, maar dan niet door die 25 jaar lang een extra vak op de belastingbrief te laten invullen.

De kans bestaat dat het voorbeeld van het Brussels Gewest gevolgd wordt, waar de woonbonus al in 2017 werd afgeschaft. In plaats daarvan betaal je ginder minder registratierechten. Voor huizen onder de 500.000 euro is de eerste schijf van 175.000 euro rechtenvrij.

Als je dat vergelijkt met het huidige systeem in Vlaanderen (waar er maar een schijf van 80.000 rechtenvrij blijft), dan komt de Brusselaar er 21.875 euro beter vanaf. Ja, dat is een minder groot voordeel dan die 37.000 uit het rekensommetje van hierboven, maar in Brussel heb je er wel geen 20 of 25 jaar voor nodig gehad om het bijeen te sparen. Pikant detail: daar kan je het voordeel ook als single opstrijken.

Het nieuwe systeem zou dus kunnen zijn dat je meer geld direct kan investeren in het huis zelf. Joepie voor die dakrenovatie of die stralende veranda! Of... het kan ook zijn dat de overheid weer gaat sleutelen aan de registratierechten zelf. Dat deden ze in 2018 al eens om de uitwassen van “groot en klein beschrijf” aan te pakken. Een nieuwe hervorming zou nu kunnen zijn dat ze aan het percentage van 7% gaan morrelen.

Dus?

Er staat absoluut nog niets vast. Dit is een verhaal van “zouden” en “kunnen”. De startnota van De Wever is een eerste aanzet voor de onderhandelingen. Er is dus absoluut geen reden om te panikeren of overhaaste beslissingen te maken. Het is gewoon nog te vroeg om te zeggen of de huidige woonbonus of het vernieuwde systeem in je voor- of nadeel zal spelen.

Bij hypotheek.winkel kijken we natuurlijk geïnteresseerd mee. Het is onze job om mee de krant te lezen, maar ook om alle kleine lettertjes op te vragen. We zullen je als klant dus zeker op tijd kunnen inlichten en het rekensommetje maken dat past bij jouw specifieke situatie.

En wie geen weken of maanden wil wachten op de regeringsonderhandelingen, kan het e-book “In 12 stappen naar je huis” downloaden. Bij de aankoop van een huis komt meer kijken dan een woonbonus, en we hebben dat lekker praktisch samengevat. Tot snel!
DOWNLOAD het Ebook 'In 12 stappen naar je huis'  -  Kwestie van te weten wat je te wachten staat,   lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.  -  Je krijgt het Ebook gratis en voor niets.

Hans Van Den Bergh

Allround Marketeer at hypotheek.winkel