Waar vind ik de beste hypothecaire lening?

door Hans Van Den Bergh op 29 nov 2018

Oh, het leven zou zo gemakkelijk kunnen zijn. Je hebt eindelijk een droomhuis gevonden en zoekt dan op Google de beste lening. Gewoon, op basis van objectieve criteria zoals je inkomen, je beschikbare spaarpot en de spaarpot van je lief. Nope. Zo werkt het niet. Anno 2018 moet je nog altijd eigenhandig op zoek naar de beste hypothecaire lening, een lening die jouw leven voor de komende jaren mee zal bepalen. Zo begint de helletocht van afspraak naar afspraak, van bank naar bank... Of toch niet?

Er zijn zeker mensen die zwaar genieten van de zoektocht, omdat cijfers en onderhandelen hen nu eenmaal in het bloed zitten. Mensen die niets liever doen dan jongleren met percenten en pokeren met bankiers. Maar laten we eerlijk zijn: ze zijn niet dik gezaaid. Meer zelfs, één op de vier personen klopt maar bij één bank aan voor een lening, één op twee houdt het na twee banken voor bekeken. Dat is niet of amper vergelijken. In België zijn er namelijk tientallen kredietverstrekkers. Hoe groot is dan de kans dat je na één of twee banken het beste voorstel ontvangen hebt?

Hallo nonkel Tony?

Het goede nieuws is dat 88% van de Belgen wel de behoefte voelt om te vergelijken. Meestal ontbreekt het ons gewoon aan tijd of aan kennis van de markt om het goed te doen. Jammer, want door een beetje rond te kijken kan je makkelijk tientallen euro’s per maand besparen. Vermenigvuldig dat maar eens met een looptijd van om en bij de 300 maanden, de gemiddelde duur van een hypothecaire lening.

Je kan natuurlijk altijd polsen bij vrienden en familie hoe zij het aangepakt hebben. Misschien is er wel iemand bij die de bankenmarathon gelopen heeft en er vijf of zes heeft vergeleken. Stel dat nonkel Tony na goed wikken en wegen bij bank X uitkwam, wil dat dan zeggen dat ook jij gewoon bij X moet tekenen? Helaas niet.

Ten eerste stemt je profiel niet overeen met nonkel Tony en zijn brugpensioen, ten tweede zijn de tarieven van de banken constant in beweging. Een bank die vandaag het beste aanbod op de markt heeft, kan er morgen zomaar uit liggen.

Hallo hypotheek.winkel!

Zelf de bankenronde doen dan maar? Als je er tijd voor vrij wil maken en je wil inwerken in de hogere wiskunde van vaste en variabele rentevoeten, dan zeker! Jij blijft de beste graadmeter om zeker te zijn van de beste lening voor jouw project. Maar zorg dan wel dat je de materie echt bestudeert. Stel bijvoorbeeld dat een bank het qua rentevoet 0,10% beter doet dan de vorige, weegt dat dan op tegen de brandverzekering die twee keer zo duur blijkt te zijn? En heb je de dossierkosten en schattingskosten ook al in de weegschaal gelegd? Euh...

Voel je de stress al komen? Goed nieuws: er bestaat toch iets dat in de buurt komt van dat Googlen naar de beste lening. Of liever: iemand.

Iemand die het aanbod van 25 banken vergelijkt, die de beste oplossingen begrijpelijk uitlegt en dat dan ook nog eens voor niets doet. Die persoon werkt bij hypotheek.winkel. Als jij ook de rompslomp wil vermijden, ga dan langs bij een vestiging in de buurt. Eén afspraak of 25, de keuze is misschien snel gemaakt.

New call-to-action

Hans Van Den Bergh

Allround Marketeer at hypotheek.winkel