Geld lenen kost géén geld (als het voor een renovatie is)

door Renaat Acke op 19 aug 2020

De lat ligt hoog. Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering de energiescore van het volledige woningenpark met 75 procent verbeteren. En er is nog werk aan de winkel. Als we aan het huidige tempo voortdoen, dan zal maar één op de drie huizen netjes in orde zijn tegen de deadline. Tijd om er een lap op te geven, dus. Wie een huis koopt en renoveert, kan daarom vanaf 2021 dankzij vadertje staat renteloos lenen voor een bedrag tot 60.000 euro.  

Om oude huizen om te vormen tot echte energiezuinige woningen is meer nodig dan een paar rollen dakisolatie of een opgevulde spouwmuur. Vaak zal het hele gebouw moeten aangepakt worden: gevel, dak, vloer, ramen en verwarmingsinstallaties. Experts hebben berekend dat de gemiddelde renovatiekost rond de 60.000 euro ligt, en dat is ook het bedrag dat je nu renteloos kan gaan lenen bij de bank.  

Wie groen renoveert, betaalt zich minder blauw 

Enfin, het is natuurlijk geen cadeau van de banken. Zij verwachten wel degelijk hun percentje, maar het is de Vlaamse overheid die het betaalt. Jijzelf moet de rente niet voorschieten, ze regelen alles onder mekaar. Behalve bij de bank zal je ook kunnen aankloppen bij een energiehuis voor de nieuwe energielening+.   

 

Daarnaast kunnen nieuwe eigenaars in 2021 ook aanspraak maken op een labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro. Die krijg je wanneer binnen de vijf jaar het energieprestatiecertificaat (EPC) van je huis verbetert van F, E of D (de slechte leerlingen) naar C, B, of A (de flinkste van de klas). Er is zelfs een nieuw woord voor: ‘BENOveren’. 

De premies zijn niet voor iedereen 

Dit zijn de spelregels: 

 

  • De nieuwe premieregeling gaat in op 1 januari 2021 en geldt enkel voor nieuwe eigenaars. Dat zijn dus mensen die een bestaand huis kopen of erven.  

 

  • Binnen de vijf jaar moet je nieuwe nestje gerenoveerd zijn en je moet dat ook bewijzen met een nieuw EPC. Reken daarvoor op een 100 à 200 euro, afhankelijk van het type woning.  

 

  • Niet iedereen kan de volle 60.000 gratis lenen, soms krijg je maar 45.000 of 30.000 zonder rente. Het hangt af van hoeveel stapjes je vooruit schuift op de EPC-meter en of je aan een huis of appartement werkt.  

 

  • Hetzelfde geldt voor de labelpremie: daar varieert de tabel tussen de 2.500 en 5.000 euro. 

 

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil vanaf 2022 ook mikken op alle eigenaars van bestaande woningen. Tegen dan zou er ook een eengemaakte woningrenovatiepremie moeten zijn, want zoals het nu staat, vindt een kat haar jongen niet tussen al de Vlaamse energiepremies en renovatiebonussen. Het is zo ingewikkeld, dat er zelfs een aparte website voor is gemaakt, waarvan tenminste de naam al duidelijk is: premiezoeker.be 

Meer geld nodig? 

Prijzen vergelijken heeft geen zin, voor wie BENOveert. ’t Is zonder rente bij iedereen. Maar heb je meer dan 60.000 euro nodig? Dan is het weer vergelijken geblazen. En dat kunnen wij beter. 

New call-to-action