Vergeetmijnietje: de verzekering gewaarborgd wonen!

door Renaat Acke op 22 okt 2020

Het is zover, je hebt een lening afgesloten. Alles is in kannen en kruiken, denk je. Ergens heb je wel iets horen vallen over ‘gewaarborgd wonen’ en dat het misschien wel de moeite is om zon verzekering af te sluiten. Je hebt net een huis gekocht, brandverzekering OK, schuldsaldo OK... Is dat dan wel echt nodig, nóg een verzekering? Absoluut, want dit is er eentje waarmee je niets te verliezen hebt. 

Stel: je zit gebeiteld. Je hebt een goeie job, kan de rekeningen netjes betalen en je nieuwe huis afbetalen. En daar is plots een pandemie. De klappen vallen hard in jouw sector en je raakt je werk kwijt. Dat had niemand zien aankomen. Plots kan die lening dan een strop rond je nek worden — tenzij je een verzekering afsloot voor gewaarborgd wonen. Die past dan een tijdje bij aan de bank in de periode dat jij weer recht moet krabbelen. Een gratis verzekering, nota bene! 

Benieuwd of je in aanmerking komt?   

De verzekering komt tussen als je ontslagen bent of ziek wordt, maar je moet ze wel vooraf aangevraagd hebben. Heel wat mensen voldoen aan de voorwaardenze zijn in 2019 zelfs nog wat versoepeld 

  • Jhebt in de twaalf maanden vóór de aanvraagdatum continu gewerkt. Je mag ook verschillende interims gehad hebbenop voorwaarde dat je maximum 10 dagen zonder werk zat. Als zelfstandige moet je ook al twaalf maanden aan het werk zijn.  
  • Je hebt minstens 50.000 euro geleend om een huis te bouwen of te kopen (al dan niet met renovatie) of 25.000 euro voor louter renovatiewerken. 
  • Je vraagt de verzekering aan binnen de twaalf maand na je eerste afbetaling. Doe het dus gewoon onmiddellijk, want dit is het soort van kleinigheidje dat je makkelijk vergeet als alles goed gaat.  

Wat kan niet?  

  • Herfinancieringen en overbruggingskredieten tellen niet.  
  • Je mag geen andere verzekering hebben tegen inkomensverlies (maar een ziekte- of werkloosheidsuitkering zijn natuurlijk geen probleem).  
  • Je mag geen meerdere huizen hebben, enkel eentje in Vlaanderen, en je moet er gedomicilieerd zijn.  
  • De bank moet het huis onder de 322.130 euro schatten. In deze gemeenten ligt de drempel op 370.450 euro. 

Als al het bovenstaande klopt voor jou, dan is het waarschijnlijk in de sacoche. En nogmaals: de verzekering is gratis, dus je hebt niets te verliezen. Het is de Vlaamse Overheid die opdraait voor de kosten en de verzekering loopt voor 10 jaar 

Hoe, hoeveel en hoe lang?

Hoeveel schuift dat? Meestal 500 euro, maximaal 600 euro per maand. Bij arbeidsongeschiktheid krijg je het bedrag voor maximaal 36 maanden, bij onvrijwillige werkloosheid 18 maanden. Niet slecht, toch? Het kan het verschil maken in harde tijden.  

Het aanvraagformulier staat hier, met tekst en uitleg over een paar bijlagen die je bij je bank en je werkgever moet aanvragen. Je kan het mailen of met de post versturen, maar houd er rekening mee dat je soms drie maand moet wachten op het antwoord. Wacht er dus niet te lang mee!    

Zie je sterretjes?  

Nuttig is die verzekering zeker, maar eenvoudig is iets andersWij zijn er natuurlijk ook om je te gidsen door de paperassen. En ook die afspraak is gratis! 

MAAK EEN AFSPRAAK